Hobby und Handarbeiten – Keulen 2015

March 30th, 2015

DSC_5624

 DSC_5588  DSC_5622_1
 DSC_5618
 DSC_5597  DSC_5606  DSC_5596
 DSC_5686  DSC_5593  DSC_5604
 DSC_5617  DSC_5639  DSC_5631
 DSC_5660  DSC_5640  DSC_5644
 DSC_5628  DSC_5607  DSC_5684
Klik op afbeelding voor vergroting – Click to enlarge images

Ieder jaar wordt in Keulen de grote vakbeurs Hobby und Handarbeiten voor de creatieve sector gehouden en sinds een jaar of tien ben ik erbij. Dit jaar ging Jan gezellig mee. De beurs was veel groter dan anders. Sommige dingen blijven hetzelfde, zoals de modeshow en snelbreicafé, maar dit jaar was er meer te zien en te doen, zoals de het discussiehoekje, waar ook inloopworkshops armbreien werden gegeven. Na de beurs zijn we nog lekker even de stad in gelopen. Je bent immers niet in Keulen geweest als je niet even in de Dom rond hebt gelopen. Na een bezoek aan mijn favoriete Schotse winkeltje heerlijk gegeten bij de Libanees om met Jan mijn verjaardag te vieren. En wat is die man toch goed in cadeautjes kiezen! Ik ben enorm blij met mijn prachtige met bont gevoerde Harris Tweed sloffen.

Het was leuk om Lotta van het Ullcentrum terug te zien. In 2013 deelden Jan en ik met haar het Ullcentrum-huis op Öland. Ze was toen nèt begonnen bij het Ullcentrum. Nu zagen we haar terug op de beurs, waar ze met enkel de hulp van haar dochter de stand van het Ullcentrum bemande. Natuurlijk prijkte er een exemplaar van Lekker Warm! in de stand, wat volgens Lotta veel belangstelling van het publiek kreeg. Ook Malia en Stephen waren op de beurs, prachtig uitgedost en bereid om dat te showen. Yuichi van Clover was trots op zijn vernieuwde rondbreinaalden met scherpere punt en soepele kabels en breinaalden van 40 cm, allemaal in een mooi nieuw jasje.

Every year there is the big trade fair Hobby und Handarbeiten in Cologne for the creative sector and since about ten years I also attend the fair. This year I was there with Jan. The fair was much larger than usual. Some things remain the same, such as the fashion show and speed knitting café, but this year there was more to see and do, such as the discussion corner, where walk-in workshops armbreien were given. After the fair of course we went downtown. You have not been in Cologne when you did not have a walk through the cathedral. After visiting my favorite Scottish shop Jan and I had a delicious dinner at the Lebanese restaurant to celebrate my birthday. I’m amazed that Jan is so good at choosing nice presents! I am extremely happy with my beautiful fur-lined slippers with Harris Tweed.

It was so nice to meet Lotta of the Ullcentrum again. In 2013, Jan and I shared the Ullcentrum house with her on Öland. She had just started as an employee at the Ullcentrum. Now we saw her back at the fair, where, with the help of her daughter she managed the stand of Ullcenter all by herself. Of course there was a copy of Lekker Warm! in the stand, that, as Lotta told us, got a lot of attention of the visitors. Malia and Stephen were also at the fair, beautifully dressed and ready to show it. Yuichi of Clover was proud of his new circular needles with sharper point and flexible cables and knitting needles with 40 cm lenght, all in a beautiful new look.

Breidagen 2015 – Wat was het leuk! A big success!

March 23rd, 2015

DSC_5503

 DSC_5585  DSC_5466  DSC_5572
 DSC_5581  DSC_5582  DSC_5511
 DSC_5508  DSC_5516  DSC_5546
 DSC_5473  DSC_5489  DSC_5488
 DSC_5487  DSC_5477  DSC_5486
 DSC_5478  DSC_5524  DSC_5527
 DSC_5534  DSC_5569  DSC_5539
Klik op afbeelding voor vergroting – Click to enlarge images

Na twee fantastisch leuke Breidagen in Rijswijk, waar ik was uitgenodigd als hoofdgast, zit ik nog steeds een beetje na te genieten. Het was zo’n gezellig, positief en inspirerend evenement. Dank aan mijn steun en toeverlaat, mijn lieve man Jan, die de tentoonstelling inrichtte, foto’s nam en van alles regelde, aan de gastvrouwen van het Twijnend Breicafé, waar bezoekers met vragen terecht konden en zelf even twijnend konden breien, aan alle standhouders, vrijwilligers en vrolijke bezoekers en cursisten, maar bovenal dank aan Janet Vermist van Second Events. Met flair en alsof het niks is, toverde ze alweer een bijzonder breievenement uit de grond, dat nog lang een prachtige herinnering zal blijven. Zéker voor mij!

Zelf gaf ik workshops Twijnend Breien en een miniversie van Het Betere Breiwerk. Wat doe ik dat toch graag! De verwachtingsvolle gezichten van de cursisten bij binnenkomst en blij met wat ze hebben geleerd  de deur weer uit, dat is wat ik graag zie. De meestse cursisten besloten zich op te geven voor een vervolg op de spoedcursus twijnend breien of de wachtlijst voor Het Betere Breiwerk, dus hen zie ik binnenkort weer terug. En de rest, tot bij de volgende Breidagen!

After two fantastic Breidagen in Rijswijk, where I was invited as main guest, I’m still enjoying the afterglow. It was such a fun, positive and inspiring event. Thanks to my always supportive husband Jan, who styled and build up the exhibition, took photos and took care of everything, to the hostesses of the Twined Knitting Café, where visitors could ask questions and try twined knitting them selves, to all exhibitors, volunteers and cheerful visitors and students, but above thanks to Janet Vermist of Second Events. With flair and pretending it is so easy, she agina managed to organise this very special knitting event, which will long remain in our minds as a wonderful memory. Certainly for me!

I gave workshops Twined Knitting and a mini version of Het Betere Breiwerk (Advanced Knitting). Teaching is wat I love to do most of all! The expectant faces of the students when they arrive and happy with what they have learned when they leave, which is what I love to see. Most of you students decided to book for a sequel to the crash course twined knitting or want to be the waiting list for Advanced Knitting, so I see them soon again. And the other knitters, see you all at the next Breidagen!

DSC_5464

Brei- en Haakdag 2015 Rijswijk

March 19th, 2015

10906043_10205231647324095_1148986632119425033_n

Het leuke van Breidag en Haakdag is voor mij: samen aan één breiwerk breien, letterlijk of figuurlijk. Wat is het voor jou?
Tot morgen en overmorgen in Rijswijk!
www.breidag.nl

What I like best on Breidag en Haakdag is: knitting together on óne knitting. And for you
See you tomorrow or Saterday in Rijswijk!
www.breidag.nl

Breidagen 2015 Rijswijk

March 13th, 2015

logo-breidag

De Stitch ‘n Bitch-dag 2006 was om nóóit te vergeten. Dat jaar hielp ik op vrijwillige basis Janet Vermist met het organiseren van de allereeerste Stitch ‘n Bitch-dag in Nederland. Ik breide, na 12 jaar ICT, weer een paar jaar, maar vond de vernieuwingen in de breiwereld bijzonder en wilde graag mijn steentje bijdragen aan het verbinden van al die min of meer eenzame breiers in breiland. Want dan pas wordt breien echt leuk, samen met anderen die je passie delen!

IMG_0223

Zoals toen wordt het nooit meer, maar dat is eigen aan ‘de eerste keer’. De sfeer van de Van Nelle-fabriek met de allerlangste breitafel in Nederland was onovertrefbaar. Alles was nieuw, spannend en bijzonder. Alice Starmore was er om les te geven, er was van alles te koop en zoveel te doen. In 2007 organiseerden we de tweede keer een landelijke breidag en ook die werd een doorslaand succes. Toen een paar jaar niets,… tot Janet de draad oppakte en een paar jaar geleden weer begon met het organiseren van de Brei- en Haakdagen, altijd op geinige lokaties, van kerken tot stationshallen, en nu in de Broodfabriek in Rijswijk met als klaslokalen grote opblaasbare ruimtes. Tot nog toe ben ik er iedere keer bij geweest, in het najaar in Zwolle zelfs om mijn boek Lekker Warm! te introduceren. En nu, vrijdag 20 en zaterdag 21 maart ben ik door Janet uitgenodigd als hoofdgast. Reken maar dat ik daar trots op ben!

hoofdgast11

Ik geef workshops tijdens de Breidagen, in een prachtig opblaasbaar lokaal, maar vond dat ik ook nog iets extra’s moest doen als hoofdgast. Dat doe ik in de vorm van het opzetten van een tentoonstelling over twijnend breien en een twijnend breicafé. Vrijdag zijn de gastvrouwen mijn Stitch ‘n Bitch-vriendin Anneloes en de Belgische testbreiers Annie, Denise en Dominique. Zaterdag komt testbreier Elsbeth en een delegatie uit Zeeland, te weten Janny, Jeannine, Liset en Nöella als gastvrouwen. Het is wisselend hoe lang ze met twijnend breien bezig zijn, maar één ding is zeker, ze zijn er superenthousiast over en laten graag zien hoe het moet en wat je ermee kan. Mijn lieve man Jan helpt mij met het opzetten van de tentoonstelling van mijn twijnend breiwerk, waaronder veel authentieke voorbeelden uit Lekker Warm!.

template papieren band versie6.indd

Wil je serieuzer aan de slag met twijnend breien? Dat kan, want in een workshop van 2,5 uur laat ik je in een hoog tempo kennis maken met deze techniek. Hierna weet je wat het inhoudt, wat je ermee kan en kun je twijnend opzetten, twijnend recht en averecht breien en mogelijk zelfs meer, bijvoorbeeld een paar mooie decoratieve steken. Dan moeten we wél flink aanpoten hoor, maar voor wie mij en mijn lesstijl kent, ik haal graag alles uit een les wat er in zit!

hbbamsterdamvoorjaar2013

Ook geef ik een workshop over mijn populaire cursus Het Betere Breiwerk. In 2,5 uur laat ik je alle hoeken van mijn opblaasbare lokaal zien. Mijn workshops zijn niet voor watjes ;-). Ik ga je duidelijk maken waarom je mijn cursus mogelijk nodig hebt, wat je er leert en hoe je je bestaande breitechnieken kan verbeteren van ‘amateuristisch zelfgemaakt’ naar ‘professioneel handgemaakt’. Je breit een onooglijk proefje, maar wel eentje dat wémelt van de leerpuntjes, want niet het resultaat, maar ontdekken wat er allemaal kan en hoe je nieuwe technieken kan toepassen in je projecten, telt.

De_Broodfabriek_Thumb_4300_94539AM

Voor beide workshops zijn nog plaatsen beschikbaar. Prijs 25 euro, als je zeker wilt zijn van een plaats kan je jezelf vooraf intekenen op www.breidag.nl en, indien er nog plaatsen beschikbaar zijn, op de Breidagen zelf.

CTAbreidag

Stitch ‘n Bitch Day 2006 is never ever to be forgotten. That year I helped Janet Vermist voluntarily to organize the very first Stitch ‘n Bitch Day in the Netherlands. I had taken up knitting only  for a few years, after working in IT for 12 years, but loved the innovations in the knitting world and wanted to do my part to connect all these more or less solitary knitters knitting in the knitting world. Because sharing your passion with other knitters, that is what makes it really fun!

But as it is often the case, that ‘the first time’ will always stay in your mind. The atmosphere of the Van Nelle factory with the longest knitting table in the Netherlands was unbeatable. Everything was new, exciting and special. Alice Starmore was there to teach, there was so much for sale and so much to do. In 2007 we organized the second time a Stitch ‘n Bitch Day and also was a great success. Then for a few years nothing happened,… until Janet started again organizing the Brei- en Haakdagen (Knitting and Crochet Days), always on funny locations, like churches or train stations and now in the Broodfabriek (old break backery/factory) in Rijswijk with inflatable classrooms. So far I have always attended, also last autumn in Zwolle when I introduced my book So Warm! there. And now, Friday 20 and Saturday, 21 March, I was invited by Janet as the main guest. You bet I’m proud of that!

I give workshops during the Days, in a beautiful inflatable classroom, but found that I still had to do something extra as main guest. I do this in the form of setting up an exhibition on twined knitting and a twined knitting café. Fridays the hostesses are my Stitch ‘n Bitch friend Anneloes and the Belgian test knitters Annie, Denise and Dominique. Saturday comes testbreier Elsbeth and a delegation from Zeeland, namely Janny, Jeannine, Liset and Noëlla will be the hosts. It varies how long they are doing twined knitting, but one thing is for sure, they are very enthousiastic about it and like to show you how it is done and what you can do with it. My dear husband Jan helps me to set up the exhibition of my twined knitting, including many authentic examples from So Warm!.

Would you like to get more seriously started with twined knitting? That’s possible, because in a workshop of 2.5 hours I let you meet at a high rate with this technique. After that you know what it is, what it can do with it and you can do a twined cast on, straight and purled twined knitting and possibly even more, such as some beautiful decorative stitches. Yes, we really have to hurry up, but who knows me and my teaching style, I like to get the most out of a each class!

I also give a workshop about my popular course Het Betere Breiwerk (Advanced Knitting). In 2.5 hours I’ll teach you as much as possible in my inflatable classroom. My workshops are not for the faint hearted ;-). I’m going to explain why you may need my course, what you will learn and how you can improve your existing knitting techniques from ‘homemade’ ‘to ‘professionally handmade’. You will knit a small ugly sampler, but one that is stuffed with the things your learned, because not the result, but to discover what you can do and how you can apply new techniques in your projects, counts.

Both workshops still have places available. Price 25 euros, to be sure of a place you can subscribe in advance on www.breidag.nl and if places are still available on the Breidagen itself.

Hanneke’s Rowan blanket

March 6th, 2015

IMAG0931

Mijn Afstap-collega Hanneke breide een door Kaffe Fassett ontworpen deken van Rowan-garen in haar eigen kleuren en won daarmee een prijs in de door Rowan uitgeschreven wedstrijd. Gefeliciteerd Hanneke!

My colleague at the Afstap Hanneke has knitted the blanket, designed by Kaffe Fassett, but choose her own colours. With this beautiful blanket she won a price in the Rowan competition. Congratulations Hanneke!

 

SnB Utrecht 10 jaar!

March 4th, 2015
 DSC_5425
 DSC_5427  DSC_5429  DSC_5436
 DSC_5432  DSC_5434  DSC_5431
 DSC_5437  DSC_5439  DSC_5443
 DSC_5444  DSC_5446  DSC_5448
 DSC_5449  DSC_5452  DSC_5453
 DSC_5422
 DSC_5435
 DSC_5428
Klik op afbeelding voor vergroting – Click to enlarge images

Gisteren, onder het genot van een heerlijk diner en een lekker wijntje, hebben we op gepaste wijze het 10-jarig jubileum van Stitch ‘n Bitch Utrecht gevierd in het historische Polmanshuis. Een grote feestelijk opgemaakte tafel met speciale Stitch ‘n Bitch-menukaarten en vijftien breiers erom heen, allemaal met breiwerk onder handbereik. Al tien jaar komen de breiers van deze groep op de dinsdagavond bij elkaar om gezellig te breien en te beppen. We hebben al diverse lokaties gehad, maar het Polmanshuis is absoluut de fijnste en de meest stijlvolle tot nu toe. Met ook nog de aardigste obers. Een héérlijk plekje!

Zelf ben ik lid sinds de oprichting van SnB Utrecht. We begonnen met een klein groepje als de tweede groep in Nederland. Liza Suijker, de oprichter van de groep, wilde net als de Debbie Stoller, bedenker van het fenomeen Stitch ‘n Bitch, samen met anderen breien in het café. Dat bleek een succes, ook voor mij. De eerste keer dat ik erheen ging was ik daar nog niet van overtuigd. Ik stopte mijn breinaalden diep in de tas en zei tegen man Jan: “Ik ben zo weer terug, want dit zal vast niets voor mij zijn”. Nou ja, dat was dus tien jaar terug,.. sinds die eerste keer, ga ik altijd tenzij ik ziek of niet in het land ben.

Wat hebben we toch een leuke gezellige breigroep! Vrouwen met allerlei achtergrond, van 24 tot best wel oud, verbonden door onze passie voor breien. Inge, die helaas niet meer kan komen meebreien op de dinsdag, was er ook. Ze wilde graag een handtekening van ons allen op de menukaart als souvenier. Natuurlijk kreeg ze van mij ook mijn boek Lekker Warm! Wat fijn dat ook jij er was, lieve Inge!

Op dit moment staan er op mijn site Stitch ‘n Bitch Nederland ongeveer 155 groepen geregistreerd. Stitch ‘n Bitch, lekker samen breien, zonder lidmaatschap, verplichtingen of kosten (buiten je eigen consumpties). Kijk waar een groep in je buurt breit en sluit je aan. Wij gaan op naar de volgende tien jaar!

Yesterday, while enjoying a delicious dinner and having a nice glass of wine, we celebrated the 10th anniversary of Stitch ‘n Bitch Utrechtin the historic building the Polmanshuis. A big festive table with special Stitch ‘n Bitch menu cards and fifteen knitters around it, all with their knitting withing reach. For ten years, the knitters of this group come thogether on Tuesday nights to knit and chatter. We have already had several locations, but the Polman House is absolutely the best and most stylish yet. Also with the kindest employees. A lovely spot!

I am member since the founding of the group SnB Utrecht. We started with a small group as the second group in the Netherlands. Liza Suijker, founder of the group, wanted just like Debbie Stoller, the creator of the phenomenon Stitch ‘n Bitch, to knit along with others knitting in the café. That proved to be a success, even for me. The first time I went, I was still not convinced. I putted my knitting needles deep into the bag and told husband John: “I’ll be back again soon, because this will probably be very weird.” Well, so that was ten years ago. Since the first time I always go unless I’m ill or not in the country.

We have such a great knitting group! Women with all kinds of background, from 24 to quite old, united by our passion for knitting. Inge, who unfortunately can not come to knit on Tuesdays, was also there. She wanted an autograph from all of us on the menu card as a souvenir. Of course I gave her my book So Warm! How nice to meet you again, dear Inge!

At present there are s approximately 155 registered groups on my site Stitch ‘n Bitch Nederland. Stitch ‘n Bitch, knit together, without membership, rules or expenses (outside your own drinks). Check out the site to find a group near to where you live and join in. We go on to the next ten years!