Fair Isle Designs from Shetland Knitters Volume 2

Een paar dagen geleden viel er een prachtig boek op mijn deurmat: Fair Isle Designs from Shetland Knitters Volume 2 van het Shetland Guild of Spinners, Knitters, Weavers and Dyers. Volume 1 was een groot succes, zodat velen met smart uitkeken naar het tweede deel. Ook dit keer weer tjokvol ontwerpen die het eigene van authentiek Shetland-breiwerk uitstralen, maar wel zijn aangepast aan de hedendaagse smaak, draagcomfort en breitechniek. Truien, sokken, mutsen, haarbanden, shawls, collen, een kussen en wanten. De wanten zijn ontworpen door Brita Hövenmark, de Zweedse dame die in de zomer vaak in het textielmuseum is te vinden. Ze is net als ik gek op Twijnend Breien.

In de inleiding van het boek ook een stukje over de geschiedenis van het breien in Shetland en een hoofdstuk met antwoorden van de ontwerpers op allerlei vragen. Kortom, complimenten aan de Shetlandse breiers en een aanwinst voor je breiboekenkast! Het boek is te bestellen bij de Shetland Times bookshop in Lerwick.

A few days ago a beautiful book fell on my doorstep: Fair Isle Designs from Shetland Knitters Volume 2 of the Shetland Guild of Spinners, Knitters, Weavers and Dyers . Volume 1 was a great success, so many were looking forward to the second part. Again full of designs that exude the authentic Shetland knitwear, but are adapted to contemporary taste, wearing comfort and knitting technology. Sweaters, socks, hats, hair bands, shawls, neck warmers, a pillow and mittens. The mittens were designed by Brita Hövenmark, the Swedish lady who can often be found in the textile museum in the summer. Just like me, she loves Twijnend Knitting.

In the introduction of the book also a piece about the history of knitting in Shetland and a chapter with answers from the designers to all kinds of questions. In short, compliments to the Shetland knitters and an asset to your knitting bookcase! The book can be ordered at the Shetland Times bookshop in Lerwick.

Leave a Reply