Drenthe

 Drenthe
Birds in the garden
 Drenthe
Hunebed in Zweelo
 Drenthe
De Klosse
 
 Drenthe
Male goat of the Klosse
 Drenthe
Female goat of the Klosse
 Drenthe
Oh Lekker-mohair and the new thin mohair for Shetland shawls
Klik op afbeelding voor vergroting – Click to enlarge images

Dit weekend brachten man Jan en ik door bij Jan en Greetje, de ouders van Jan, die een huisje gehuurd hadden in Meppen. Vooraf bezochten Jan en ik eerst een paar favoriete winkeltjes, de Klosse bij Meppel en het Stookhok in Alteveer bij Stadskanaal. Gelukkig is Jan helemaal gewend aan het afreizen van het land om wol en zo op te sporen, dus hij klaagde niet. Greetje wilde ook graag een bezoekje brengen aan het Ryahuis in Zuidlaren, dus dat kwam mooi uit! Zondag hebben als echte Drenthse toeristen het Hunebedcentrum in Borger en een paar hunebedden bezocht. Tja, dat kan natuurlijk niet achterwege blijven als je de eigenaar bent van één van de grootste begraafplaatsen-sites op het internet: GraveYart. Verder was het een rustig en gezellig weekend, waarin Greetje leerde hoe ze Engelstalige patronen kon lezen en kniertjes leerde breien van Oh Lekker, man Jan stapels Midi’s wegwerkte en vader Jan genoot van de meesjes die op zijn meegebrachte vetbolletjes en pinda’s afkwamen.

This weekend we were invited by Jan and Greetje, husband Jan’s parents. They rent a vacationhouse this week in Meppen(Drenthe, a nothern region of the Netherlands, known for the ‘hunebedden’). Before we arrived in Meppen Jan and I visited a few of my favorite shops, the Klosse in Meppel and the Stookhok in Alteveer near Stadskanaal. Lucky for me Jan is trained well in traveling long distances in search of wool and stuff, so he didn’t complain too much. Greetje also wanted to visit the Ryahuis in Zuidlaren, so we went there too. Sunday we were real Drenthe-tourists and went to the Hunebedcentrum in Borger and looked up some hunebeds. That had to happen, as I’m the owner of one of the biggest graveyard-site on the internet: GraveYart.
Besides the wool- and hunebed searches we had an nice and cozy weekend, in which Greetje learned to read English patterns and started her first kniertjes from Oh Lekker-mohair, husband Jan read a bunch of magazins for older people and father Jan enjoyed looking at the birds in the garden that appreciated that he brought them fatballs and pinuts.

Jan was ook erg enthousiast over het aardewerk dat gemaakt is door Geo Hultink van de Klosse. Het wordt gedraaid in een hoek van de huiskamer van Rosa en Geo en daarna naar Frankrijk gebracht om te bakken.
Rosa maakt trouwens ook prachtige quilts. Op de foto een quilt gemaakt van originele stoffen (stipwerk) uit Staphorst.

Jan was also very enthousiastic about the pottery made by Geo Hultink from the Klosse. It is formed in a special corner of the livingroom of Rosa and Geo and then tranported to France to be backed.
Btw, Rosa makes wonderful quilts. On the photo a quilt made of original fabrics from Staphorst (stipwerk).

 Drenthe
Ceramics De Klosse
 Drenthe
Ceramic buttons
 Drenthe
Ceramic objects
 
 Drenthe
Japanese designs Geo Hultink
Drenthe
Scarf made by Rosa Hultink
 Drenthe
Quilt of old Staphorst
 

Het Stookhok is een boerderij vol met lekkers in de vorm van wol, boeken, spinmaterialen, vachten en bijzondere garens! Eigenaresse Birgitte Nielsen laat je graag alles zien en weet vreselijk veel over wat ze verkoopt. Aan de collectie boeken zie je meteen hoeveel liefde ze heeft voor haar vak.

The Stookhok is a farm stuffed with goodies, like wool, books, spinmaterials, fleeces and special yarns! Owner Birgitte Nielsen likes to show you all and knows exactly what she is selling. The collection of books shows that she really loves her trades.

 Drenthe
The Stookhok
 Drenthe
The Stookhok
 Drenthe
Books of the Stookhok
 
 Drenthe
Fibers The Stookhok
 Drenthe
Silk handdyed yarn
 Drenthe
Het Ryahuis Zuidlaren
Klik op afbeelding voor vergroting – Click to enlarge images

Leave a Reply