From fiber to garment

Handwerkers zijn er in alle soorten en maten. En de meeste hebben een sterke voorkeur voor een bepaalde techniek. Toch is het goed om eens verder te kijken en je grenzen even te verleggen……

Sommige doen het liefst iets met vezels. Dat zijn de spinners met grote hoeveelheden gesponnen garen waar ze nooit iets mee doen. Breiers maken van veelal gekochte garens lapjes en hebben een enorme hekel aan het in elkaar zetten van hun werk. Ook blijft bij hun de naaimachine in de kast. Quilters en kledingmakers snappen hier weer niets van en spelen het liefst met kant en klare lapjes. Vezels > lapjes > kleding. Drie niveaus waarop je iets met textiel kan doen met hun specifieke kenmerken.

Ik pleit ervoor dat breiers leren spinnen. Niet om al hun garens zelf te spinnen, maar om te leren wat een draad is. Wat de twist doet voor de sterkte. Hoe de samenstelling van een garen de eigenschappen hiervan bepaalt. En waarom het zich dan op een bepaalde manier gedraagt bij het breien. En naai ook eens kleding of zo. Dat leert je om de vorm van je breisels beter te bepalen. Hoe elasticiteit de vorm van je kledingstuk kan beïnvloeden. Wat de draadrichting doet met de valling van je kledingstuk.

Dus toch maar even weg met die breipennen en húp achter spinnenwiel en naaimachine!

Crafters like different things. And most of them have a strong preference for a specific craft. I think it is good to also explore the other crafts…….

Some crafters love fibers. That are the spinners with an enormous stash of yarn that stays untouch. Knitters knit fabric from ready made yarn and hate sewing together their almost ready sweaters. The sewing machine also stays unused in the closet. Quilters and dressmakers just don’t get it why knitters love their slow work. They love to play with fabrics. Fiber > fabric > clothes. Three levels to do something with textile and their specific properties.

I suggest it to be good thing for knitters to learn to spin. Not to spin all the yarn, but just to learn what a thread is. How twisting it makes a thread stronger. How a composition of a yarn determines it’s behaviour. And why it knits so well, or not at all. Also sew some clothes or other textile stuff. That teaches you to give your knittings a better shape. How elasticity influences the form of your garment. What biais does to how your garment behaves.

So, for a moment, get rid of the knitting needles and húp, get behind your spinningwheel and sewing machine!

Leave a Reply