Kniertjes

Handschoenen of wanten zonder vingers zijn onzettend praktisch. Melkboeren zijn daar al lang achter, vandaar de benaming ‘melkboerenhandschoenen’, maar ik draag zo ook graag in de auto of tijdens het winkelen. Doordat je ze niet uit hoeft te trekken bij bv afrekenen, raak je ze ook niet zo snel kwijt. Vandaar dat ik toen ik de Interweaver Knits winter 2006 opensloeg, meteen besloot de Wine and Roses-mitaines te breien. Eerst in de dunne rode alpaca van Drops.

Hoe noemen jullie ze trouwens? Mijn moeder noemde ze Kniertjes, naar Kniertje (Bep Nooij, begraven op Zorgvlied in Amsterdam) met haar pannetje soep uit ‘Op Hoop van Zegen’, een toneelstuk uit 1900, later verfilmd. Maar tot mijn verbazing staat Kniertje op alle foto’s die ik van haar vind, met blote handen…….

 Kniertjes alpaca 1  Kniertjes alpaca 2  Kniertjes alpaca 3
 Klik op afbeelding voor vergroting – Click to enlarge images
 Kniertjes oh lekker 2  Kniertjes oh lekker 3  Kniertjes oh lekker 1
 Klik op afbeelding voor vergroting – Click to enlarge images

Dus eerst een paar in rode alpaca gebreid, een heerlijk klusje, dus daar bleef het niet bij……..

Gloves and mittens without fingers are very practical to wear. Milkman know that for ages, so in Holland they are also known as ‘melkboerenhandschoenen’ or ‘milkman’s gloves’, but I also like to wear them when I drive my car or go shopping. You don’t have to pull them off when you pay or so, which prevents from losing them. So when I saw the Wine and Roses-mitaines in the Interweave Knits winter 2006, I immediately decided to knit a pair. First in thin red alpaca from Drops.

How do you call them? My mother called them Kniertjes, after Kniertje (Bep Nooij, burried at Zorgvlied, Amsterdam), a poor old woman who got famous holding a pan with soup. She is a character from ‘Op Hoop van Zegen’, a famous play dating from 1900, lateron also a film. But strangely I only find photos of Kniertje with her hands bare……

Deze zijn gemaakt van Oh Lekker-mohair. Dit is kidmohair van hele jonge geitjes van de Klosse. De benaming ‘Oh Lekker’ is afkomstig van een extreem dikke vrouw die toen de haar hand tussen twee lagen versgebreide mohair hield helemaal verlekkerd uitriep: “Oooooh, lekker…….!”.
Ik heb trouwens bij het tweede paar een extra rijtje bobbeltjes gebreid ter hoogte van de pols. Dan worden ze iets langer, dat is mooier, vind ik. Zowel de alpaca als de Oh Lekker zijn gebreid op bamboe naalden van 2 mm. Dat maakt het weefsel compacter waardoor de motieven beter tot hun recht komen.

These are made of Oh Lekker-mohair. This kidmohair is from the very young goats of De Klosse. The name ‘Oh Lekker’ originates from a remark by an extremely fat woman who cried out “Ooooh lekker!” (“Ooooh nice!”) when she putted her hand between two layers of freshly knitted fabric.
When I knitted the second pair I added an extra row of bubbles at the wrist. The mitaines are a bit longer then, I like that better. And I knitted the alpaca as well as the Oh Lekker on bamboo needles of 2 mm to make the fabric dense so the motives show up better.

Leave a Reply