Latvia – Book and Textile Museum

 bmgroot
 bm15  bm12  bm17
 bm21  bm2  bm20
 bm8
 bm9  bm4
 bm7  bm6  bm22
 bm3  bm1  bm5
Klik op afbeelding voor vergroting – Click to enlarge images

In Letland worden de toeristische attracties aan de weg aangegeven met kleine bruine bordjes. Eén van die bordjes aan de weg tussen Rundale en Dobele leidde naar een bosje aan de horizon waar we iets heel bijzonders vonden. Het boekenmuseum Kipi, dat we al eerder op internet hadden gevonden, is gehuisvest in een mooi oud huis met schuren. Een oude dame met diepzwart haar en een skistok als steun, vergezeld door een schattig luid blaffend hondje, komt ons begroeten. Ze kijkt ons eerst wat aarzelend aan, dan blijken we welkom in haar wereld. Een wereld van allerlei interessante spullen, van boeken tot kleedjes en oude kleding. Ze showde zelf de gebreide poncho wel even. Er was zelfs een gordijntje naar een patroontje van Durable dat ik vroeger haakte voor mijn ouderlijk huis. Ze verdwenen in de was, maar dat is een ander verhaal. En vooral veel gemacramede uilen. Je zal er maar gek op zijn.

De lieve dame liet ons alles zien waar ze trots op was, zelfs haar huis, waar ze Elsbeth in de oude broodoven stopte. We hadden gelukkig wat leuks en lekkers voor haar in de auto, maar waar we haar het grootste plezier mee deden was Warme Handen, gesigneerd ter plekke door mij. Deze onverwachte aanvulling op haar omvangrijke collectie gesigneerde boeken en handtekeningkaarten toverde een brede lach op haar gezicht. Wij vertrokken ook glunderend, want we kregen alledrie een Lets breiboek mee. Ik kreeg degene waar ik zo verrukt van was en zelfs de binnenkant al had gefotografeerd. Het is een zeer degelijke breiboek, de Silmuskudumine van Letland.

 bm19  bm18
 bm10
 bm16  bm14  bm13
 bm11
 bm23  bm24
Klik op afbeelding voor vergroting – Click to enlarge images

In Latvia, the tourist attractions are indicated on the road with small brown signs. One of those signs on the road between Rundale and Dobele led to a bush on the horizon where we found something very special. The book museum Kipi that we had already  found on the Internet, is housed in a beautiful old house with barns. An old lady with black hair and a ski pole as a support and accompanied a cute little dog barking, came to the car to greet us. She looks at us first with some hesitation, but then we were welcomed in her world. A world of all kinds of interesting stuff, from books to rugs and old clothes. She showed the knitting poncho herself There even was a curtain from a pattern of Durable that I crocheted for my parental house. They disappeared in the wash, but that’s another story. And a lot gemacramede owls. Everyone has something special that múst be collected.

The sweet lady showed us everything she was proud of, even her home, where she put Elsbeth in the old bread oven. Fortunately we had some goodies for her in the car, but we did her the most pleasure with Warm Hands, that was signed on the spot by me. This unexpected addition to its extensive collection of autographed books and signature cards put a big smile on her face. We also left smiling, because she gave a Latvian knitting book to each of us. I got the one I loved already and which I had even photographed the inside of already. It is a very serious knitting book, the Silmuskudumine of Latvia.

 

One Response to “Latvia – Book and Textile Museum”

  1. marianne m Says:

    Wat een ervaring en ik ben weer blij dat ik mee mag genieten. Zo fijn dat ze zo blij is met je
    boek. Bedankt weer voor het delen !

Leave a Reply