Breidag in Dokkum

 bdgroot
 bd3  bd1  bd2
 bd9  bd6  bd8
 bd7  bd10  bd11
 bd12  bd4  bd5
Klik op afbeelding voor vergroting – Click to enlarge images

Als je denkt dat ze alleen in de noordelijke landen breiconferenties kunnen organiseren, dan heb je het mis. De Nederlandse Kostuumverenining organiseerde gisteren in het mooie Dokkum in Friesland de Zomerdag, een conferentie geheel gewijd aan het breien. De aanleiding waren tentoonstellingen in musea in Friesland, waaronder een werkelijk geweldige in het Admiraalshuis in Dokkum.

Anke, je weet wel, van de Gelderse Mutsen, vroeg mij als introducee mee, maar ik besloot ter plekke ook lid te worden van deze vereniging die zoveel doet voor het in stand houden van ons textiele erfgoed. We werden ontvangen met koffie en een lekkere muffin, waarna we in de grote zaal plaats namen met ons breiwerk onder handbereik. Gieneke, voorzitter van de vereniging, leidde het programma in. Terwijl we gezellig menig toertje breide en links van mij werd gesponnen op de spintol, vertelden Ihno Dragt over antiek breigereedschap, Stella Ruhe over visserstruien, Hanne Zimmermann over het 16e eeuwse Groningse breiwerk, Sandra Comis over breiwerk en mutsen gevonden op Spitsbergen en Sytske Wille zorgde voor een vrolijke noot tijdens haar bespreking van de wonderlijke breisels en haaksels uit de het oude tijdschrift de Gracieuse.

Even een klifhangertje,… later meer over de geweldige breitentoonstelling en wat we daar hebben gekocht!

If you think only the northern countries are able to organize knitting conferences, then you are wrong. The kostuumverenining (organisation for national costumes) organized yesterday in the beautiful Dokkum in Friesland (north of the Netherlands) the Zomerdag (the Summer day), a conference devoted entirely to knitting. The reason for organising this were exhibitions in museums in Friesland, including a really great in Admiral House in Dokkum, but more on that later.

Anke, you know, the Gelderse Mutsen, asked me as a guest, but I decided to join this association as a member right away, as they do so much for the preservation of our textile heritage. We were welcomed with coffee and a tasty muffin, after which we took place in the great hall with our knitting in reach. Gieneke, president of the association, led the program. While we knitted row after row and on my right someone was spinning on a spindle, Ihno Dragt told antique knitting tools, Stella Ruhe held a speech on fisherman sweaters, Hanne Zimmermann told about the 16th century Groningen knitting, Sandra Comis on knitwear and hats found on Spitsbergen and Sytske Wille ensured a happy note during her discussion of the strange knitwear and crocheted items from the old magazine the Gracieuse.

And small cliff hanger,… later more about the wonderful exhibition and what we bought there!

5 Responses to “Breidag in Dokkum”

 1. MoniqueB. Says:

  Nou WOON ik een keer dichtbij, en nou kon ik niet komen. Grrr. Klinkt als een hele geweldig mooie dag.

  Ik zal het beter in de gaten houden; misschien een volgende keer.

 2. dominique Says:

  Klinkt heel interessant. En nu heb ik opeens zin om deze zomer naar Friesland te gaan…

 3. LindaDV Says:

  I would love to attend this exhibition! For our next trip, I will look for a wonderful exhibit like this. Thank you for adding English to your blog post, I am so happy to read about these places you visit.

 4. marian'ne m Says:

  Haa Carla, heb dit logje gelinkt is dat oke ??

  (((zwaaii))).. MM

  http://marianne-mm.blogspot.nl/2014/07/speuren.html

 5. admin Says:

  Hi Marianne, ja, natúúrlijk! 😉

Leave a Reply