Latvia – the mitten tree

 sdgroot
 sd12  sd4  sd18
 sd7  sd17  sd6
 sd13  sd3  sd8
 sd5  sd1  sd9
 sd16  sd14  sd15
 sd11  sd10  sd2
 sd19  sd20  sd21
Klik op afbeelding voor vergroting – Click to enlarge images

In Letland groeien er niet alleen blaadjes aan de bomen, maar ook wanten. In ieder geval wel in de prachtige tuin Lejnieki van Haralds en Skaidrite nabij Dobele. De idyllische tuin ligt prachtig aan het water, staat vol met de creatieve uitingen van het lieve oudere echtpaar en voorziet hen van groenten, fruit en honing. Er is zelfs een piramide voor zieke plantjes met een bed op precies de juiste plaats om de positieve werking van de piramide te ervaren. Als je niet lekker bent, kan je er ook gaan liggen en voel je je binnen vijf minuten beter. Maar waar wij toch vooral voor kwamen was de wantenboom.

Skaidrite is één van de beste wantenbreiers van Letland. Er is geen motiefje dat ze niet heeft gebreid. Ze ontwerpt zelf ook wanten, die een plaatsje krijgen in haar wantenboom. Tot onze grote verrassing mochten we alledrie een paar wanten uitkiezen als cadeautje! Ze had een aantal wanten uitgestald in het voorhuisje, waar we gezellig thee dronken en Letse pasteitjes aten. Ik koos de wanten met het blokjesmotief die in de Estlandse variant ook in Warme Handen staan. En nog wel in geel, een kleur die ik sinds kort ontzettend leuk vind!

Gelukkig was de kleindochter van Skaidrite en Haralds er om te vertalen. Zo konden we goed communiceren met Skaidrite en Haralds. We stelden vragen over met name breien en de wanten en Haralds wilde van alles weten over Nederland. Het wereldje van de bewoners van het boerderijtje in de middle of nowhere is sinds de belangstelling voor traditioneel breiwerk is toegenomen, groter geworden. Ze ontvangen zo’n 700 gasten per jaar van over de hele wereld, waaronder Japanners die een heel hoofdstuk aan hen hebben gewijd in een boek over Letse wanten.

Titia, Elsbeth en Corry waren wel bereid om de wanten te showen. Bij Corry, die niet echt gek is op op foto gaan, overheerste de nieuwsgierigheid echter…

In Latvia not only leaves grow on trees, but also mittens. At least they do in the beautiful garden of Lejnieki from Haralds and Skaidrite close to Dobele. The idyllic garden is beautifully located on the water side, is filled with the creative expressions of the sweet elderly couple and provide them with fruits, vegetables and honey. There is even a pyramid for sick plants with a bed in exactly the right position to to catch the energy, so you can experience the positive effect of the pyramid. If you feel sick, you can also lie there and will feel better within five minutes. But we came mainly for the mitten tree.

Skaidrite is one of the best for knitters of Latvia. There is no motif that she has not knitted. She also designs mittens herself, which also have a place in her mitten tree. To our great surprise, she let us all choose a pair of mittens as a gift! There were some mittens for display in the house, where we ate and drank tea and ate Latvian pastries. I chose the mittens with pattern blocks which is in the Estonian version also in Warm Hands. And still in yellow, a color that I like a lot lately!

Fortunately, the granddaughter of Skaidrite and Haralds was there to translate. Thus, we were able to communicate well with Skaidrite and Haralds. We asked questions about particular knitting and mittens and Haralds wanted to know everything about the Netherlands. The world of the inhabitants of the farm in the middle of nowhere has increased. Since the interest in traditional knitwear has increased, they received about 700 visitors a year from all over the world, including Japanese who have devoted an entire chapter about them in a book about Latvian mittens.

Titia, Elsbeth and Corry were willing to show off the mittens. For Corry, who is not really fond of being photographed, but curiosity won …

One Response to “Latvia – the mitten tree”

  1. marianne m Says:

    Oooooo daar gaan je vingers toch van kriebelen !!!! Weer bedankt voor het plaatsen.

Leave a Reply