Latvia – Rundale Palace

 r7
 r19  r8  r1
 r17  r16  r15
 r13  r14  r2
 r18  r12  r11
 r3  r5  r4
 r10  r20  r6
Klik op afbeelding voor vergroting – Click to enlarge images

Rundale, klein Versailles in Letland, is een prachtig paleis met een flink aantal zalen en stijlkamers om te bekijken. De formele tuinen, waaronder een rozentuin met meer soorten rozen dan ik dacht dat er bestonden, is mooi aangelegd en heerlijk om met het lekkere weer door te wandelen. In het chique restaurant in de oude keukens van het paleis lieten we ons door de chef kok verwennen met een heerlijke salade en het mooiste en smakelijkste toetje ooit. Het kost je de kop niet, want de prijzen in Letland zijn voor ons heel laag, inclusief drankjes maar pakweg 15 euro pp. In veel van de decoraties van plafonds en muren zijn vogeltjes verwerkt. Lieve poedeltjes mogen op de arm van het baasje mee het paleis in. Zodra je het paleisterrein verlaat, ben je terug in Letland als je op de bobbelige weg een koe aan de ketting ziet die de berm netjes houdt. Even verderop leek het gesneeuwd te hebben, maar dat zijn slechts de pluisjes van de bomen.

Het paleis heeft een paar ruimtes gereserveerd voor textiel. Het hoogtepuntje voor ons als fanatieke breiers waren de gebreide zijden kousen uit het eerste deel van de 18de eeuw.

Rundale, small Versailles in Latvia, is a magnificent palace with a large number of halls and period rooms to view. The formal gardens, including a rose garden with more varieties of roses than I thought existed, is beautifully landscaped and lovely to walk through when it is  such nice weather. In the elegant restaurant in the old kitchens of the palace we let the chef cook spoil us with a delicious salad and the most beautiful and tastful dessert ever. It will cost you a lot, because the prices in Latvia are very low compared to the prices in the Netherlands, so including drinks is was just about 15 euros per person. In the decorations of ceilings and walls little birds are integrated. Sweet poodles are allowed in the palace on the arm of the owner. As soon as we left the palace grounds, we were back in Latvia when on the bumpy sides of the road we saw a cow on a chain that keeps the verge tidy. Just down the road it seemed to have snowed, but that was just the fluff of the trees.

The palace has a few spaces reserved for textiles. The highlight for us as avid knitters were the knitted silk stockings made in the first part of the 18th century.

One Response to “Latvia – Rundale Palace”

  1. marianne m Says:

    Bedankt voor het plaatsen. prachtig om te zien, alles !!

Leave a Reply