KnitCards from the past

KnitCard KnitCard KnitCard
 KnitCard  KnitCard  KnitCard
 KnitCard  KnitCard  KnitCard
 KnitCard  KnitCard  KnitCard
Klik op afbeelding voor vergroting – Click to enlarge images

Deze week nam Mariel, de vrolijke Mexicaanse, weer contact met mij op. Ik had enige tijd geleden haar verteld over de ansichtkaarten die ik verzamel ivm GraveYart. Ze heeft die informatie en wat afbeeldingen opgenomen in het boekwerk dat ze schreef over ansichtkaarten voor haar promotie. Tot mijn verbazing vertelde Mariel me direct dat ze sinds kort ook breit, een prima manier om de spanningen van het promoveren weg te werken.
Het gesprek herinnerde me aan de stapel prachtige, grappige en bijzondere ansichtkaarten over breien die ik nog in de kast heb liggen.

Oude ansichtkaarten geven een beeld van het alledaagse leven van toen en nu. Vroeger was het blijkbaar heel gewoon familie en vrienden te verrassen met een afbeelding van klederdrachten en breiende vrouwen en meisjes. Zelfs het kleine prinsesje Marijke (Christina) was al breiend als ansicht te versturen. En een liefdesverklaAring ontving je met rode wangetjes op het moment dat de breiende chaperone even indutte…….

Nu zien de ansichtkaarten er wat strakker uit, maar het principe blijft hetzelfde. Het is een uiting van dat wat in de maatschappij leeft. En breien is hót, of in ieder geval een nieuwe uitdaging!

This week I got a phonecall from Mariel, the funny and cheerful Mexican lady. Some time ago I had told her about the postcards I had collected for GraveYart. She used the information and some images for her book about postcards she wrote for her promotion. To my surprise she told me that she knits too, a wonderful way to releave stress from the busy promotion period.
The conversation reminded me that I have a pile of wonderful, funny and very special postcards about knitting in my collection.

Old postcards show us an image of daily life in the past and nowadays. In the past it was common use to sent postcards with images of costums and knitting women and girls to family and friends. Even our little princes Marijke (lateron she changed her name in Christina) you could send as a postcard. And a love message (on the card with the old spelling of ‘liefdesverklaAring’ you got while your cheeks turned red when your knitting chaperonne fell asleep…….

Now the postcards look more grafical, but the idea stayes the same. It is still a sign of what happens in society. And knitting is hót, or at least ‘een nieuwe uitdaging’ (a new challenge)!

Leave a Reply