Knitting Pretty

yorkshire flimpje

In het filmarchief van Yorkshire, de mooie streek waar ik in november nog was met mijn breivriendinnen Titia, Jans en Ingeborg, is een filmpje uit 1955 opgedoken over het werk van een brei-adviseur. We zien Patricia Scott aan het werk voor het garenmerk Lavenda van de firma Lister. Ze geeft gedegen tips, waarvan sommige nog steeds actueel zijn en laat zien hoe je je breisel zou moeten wassen, en ook nog hoe vooral niet.

Let op de gew√©ldige wijde mannenbroek van de golvende man. En denken jullie ook niet dat er onder de soepele wollen vestjes van de dames een stevige puntvormige Cross-your-Heart bh van Playtex zit? En wat toen een ‘quick knit’ werd genoemd, is nu een project op best wel dunne naalden.

Al met al een prachtig beeld van hoe men toen omging met onze passie breien. Geniet ervan!

In the film archive of Yorkshire, the beautiful region where I was in November with my knitting friends Titia, Jans and Ingeborg, a movie from 1955 about on the work of a knitting consultant popped up at the internet. We see Patricia Scott at work for the yarn brand Lavenda by the firm Lister. She gives sound advice, some of which are still relevant, and shows how you should wash your fabric and also how you shouldn’t do it.

Note the gorgeous wide men pants worn by the golfing man. And do you expect that under the smooth woolen cardigans of the ladies there must be is a solid pointed cross-Your-Heart bra from Playtex? And what they see as a ‘quick knit’ is now considered a project on quite thin needles. 
A beautiful film of how we knitted then and compare it to how we knit nowadays. Enjoy it!

3 Responses to “Knitting Pretty”

  1. MoniqueB. Says:

    Wow. Wat leuk! En lekker veel inspiratie. Zo als zij het voordoet heb ik het ook geleerd. Ik riep nog: niet wringen! hahahaha

  2. Alleraa Says:

    Wonderful! Thanks for sharing! I would love to repost the link to my blog.

  3. Nancy Says:

    I really enjoyed that, especially seeing the woman washing her sweater wearing high heels. We all do that, don’t we?

Leave a Reply