Colourful helpers

 Colourful helpers  Colourful helpers  Colourful helpers
 Colourful helpers  Colourful helpers  Colourful helpers
Klik op afbeelding voor vergroting – Click to enlarge images

Het breien van gecompliceerde kantpatronen kan best lastig zijn. In de jaren tachtig – pré-Stitch ‘n Bitch 😉 – heb ik mij nooit verdiept in hulpmiddelen die je werk kunnen vergemakkelijken, maar nu weet ik beter. Ik ben gek op stitchmarkers en alle andere handige kleurige hulpjes!

 • Stitchmarkers, oftewel breibakens of steekmarkeringsringetjes. Je hebt ze simpel, zoals de rasta-elastiekjes van het Kruidvat, handige zoals de Cheerios van soepel rubber of prachtige zoals die met kraaltjes en bedeltjes.
 • Stitchmarkers die je tijdelijk over je naald of aan een steek kan klikken. Handig voor het tellen van heel veel steken op je naald. Je groepeert de steken dan bv in groepen van 50 of 100 steken, telt ze en verwijdert de stitchmarkers.
 • Lifelines, waarvoor ik quiltgarens of dunne gladde katoen gebruik. Je rijgt ze door je steken zoals deze op de naald staan, zodat je de steken zo weer op de naald zet als je in de toeren erna een fout maakt en uit moet halen.
 • Leesplankjes oftewel regeltellers van metaal met magnetische strips.
 • Doorzichtig Post-It plakband in felle kleurtjes.
 • Plastic veiligheidsspelden van Clover om een bepaalde steek of toer in je breiwerk aan te geven of tijdelijk even wat steken op te zetten.

Knitting complicated lace patterns can be difficult. In the eighties – pre-Stitch ‘n Bitch 😉 – I never even thought about tools to make knitting easier, but now I know better. I love stitchmarkers and all other handy tools!

 • Stitch markers. You can buy the very simple ones, like the little elastic bands for your hair, sold by your local drugstore or hairdresser, easy to use Cheerios made of smooth rubber or beautiful ones made with beads.
 • Removable stitch markers that you can slip over your needle or click on your stitches. A great tool for counting large numbers of stitches on your needle. Just divide groups of 50 or 100 stitches and after counting remove them.
 • Lifelines, I use sturdy quilting yarn or smooth cotton. Pull the thread through your stitches when they are on your needle. After making a mistake in the rows that follow, just undo your knitting and replace the stitches by picking them up from the lifeline.
 • Metal plates with magnetic strips, I don’t know the English name for them. But they are great for indicating which row you are knitting.
 • See through Post-It tape in bright colours.
 • Plastic safety pins from Clover to mark a stitch or row in your knitting or to put some stitches on temporarely.

Leave a Reply