Stricken in Bayern

 Beieren 2007  Beieren 2007  Beieren 2007
 Beieren 2007  Beieren 2007  Beieren 2007
 Beieren 2007  Beieren 2007  Beieren 2007
 Beieren 2007  Beieren 2007  Beieren 2007
Klik op afbeelding voor vergroting

We zijn niet van die typejes die driekwart jaar van te voren een all-inclusive strandvakantie boeken. Meestal beslissen we een paar dagen van te voren waar we heen gaan. Zo ook dit jaar. Van mevrouw B., een oude dame die mij verleden jaar de fijne kneepjes van het sokken-breien bijbracht, kregen we de tip dit jaar eens naar Beieren te gaan. Dus dat hebben we toen maar gedaan. Stel je eens voor: je bent 45 en gaat naar Beieren naar een luxe hotel met alle confomt, zoals een geweldig binnenzwembad, sauna, prima restaurant enz. Maar wat ons feitelijk trok waren de decadente Ludwig II-kastelen en de rijke historie die de streek biedt. En de sokkenwol natuurlijk!

En sokkenwol, dát hebben ze! In overvloed! De wolwinkels zijn weliswaar niet dik gezaaid en je moet even rondvragen en zoeken, maar we hebben verschillende geweldig leuke winkels gevonden. Maar daarover later meer. Ook over mijn aankopen, ik ben weer akelig goed geslaagd!

We are not like those people who book their beach holiday about nine months in advance and ‘all inclusive’. Most of the times we decide a few days before we start travelling where to go. This year too. Mrs B., an old lady that taught me the tricks of knitting socks about a year ago, advised us to go to Bayern. So we did that. Imagine: you are 45 years old and go to Bayern  in the South of Germany to a luxurious hotel with all comforts like a great swimming pool inside the building, sauna, a fine restaurant ect. But what actually made us decide to go to Bayern were the decadent castles build by Ludwig II. And the sock yarns of course!

And sock yarn, we found a lot of that! The wool shops were hard to find but we did find some very nice ones. I will tell you more about it later. And about the big pile of knitting stuff I found and brought home too!

Ik voelde het al aankomen dat Beieren een waar sokkenparadijs is dus breide vlak voor vertrek nog even een nieuw miniatuursokje voor mijn sokblockersleutelhanger van Wolhalla. Al een poosje geleden had ik bij Carol’s Sockery minibreinaaldjes van 1,25 mm dik gevonden. Lekker kort, dus niet zo zwaar ook. Dat is makkelijk, dan glijden de gladde metalen naaldjes tenminste niet zo snel uit het breiwerk als er weinig steken op de naalden staan. De dunne merino-wol komt van Finlandia in Bergen en heeft een looplengte van 1500 meter per 100 gram.

I did expect that socks are important in the German knitting world and indeed, Bayern is a true sock heaven, so before I left I knitted a new miniature sock for my Wolhalla sock blocker key chain. Some time ago I ordered at Carol’s Sockery mini knitting needles, thick 1,25 mm. Nice short needles so they are very light and don’t fall out when you have only a few stitches left on the needles. The thin merino wool is bought at Finlandia in Bergen and has 1500 meter on 100 gram.

Tiroler sokken (zie ook de Interweave Knits Fall 2007) zie je er in allerlei trachten-winkels waar ze ook dirndls en lederhosen verkopen. De meeste zijn van moderne garens gemaakt, slechts af en toe zie je er wat ruigere sokken of kousen tussen. Ook in de wolwinkels is de ‘echte’ 100% sokkenwol die in gedachten had niet te vinden. De mannen en vrouwen van de blaaskapel die, geheel in trachten gehuld, in de Biergarten van het hotel een concert gaf, droegen originele kleding, maar de sokken waren het ondergeschoven kindje. De herensokken leken zagen er erg machinaal en haast synthetisch uit, de dameskousen waren waarschijnlijk van witte katoen in eenvoudige ajourpatronen. Vreemd vonden ze het trouwens wel,……. dat ik op de knieën ging om vooral de sokken te fotograferen! 😉

Tyrolean socks (also see Interweave Knits Fall 2007) you can buy in all costume shops where they also sell dirndls and lederhosen. They are made from modern yarn, you hardly find the thicker socks or stockings made of 100% wool. In the wool shops I didn’t find the original wool either. The men and women from the traditional music group that gave a concert on the terrace of the hotel, wore original clothing, but the stockings were not handmade. The man’s stockings seemed almost synthetic and the woman’s stockings were probably made of white cotton and knit in simple ajour patterns. They certainly thought it was a bit strange….., the Dutch woman on her knees to photograph the socks! 😉

Inmiddels zijn de ajour-sokken die ik op RimpelRock startte, ook klaar. De laatste avond legde ik de laatste hand aan de beide tenen. Heerlijke zomersokken zijn het geworden. Het patroon toont mooi in de donkerblauwe katoen-wol, mede natuurlijk door mijn benen die ook zomers lekker blank zijn. 🙂

In the meanwhile the ajour socks that I started on RimpelRock are ready too. The last night I knitted both toes. The socks are nice to wear in the summer. The patterns looks well in the dark blue cotton-wool, thanks to my lily blank legs. 🙂

Leave a Reply