Bayern – wool, Birkies, camels

 Beieren 2007  Beieren 2007  Beieren 2007
 Beieren 2007  Beieren 2007  Beieren 2007

In het vorige blog over Beieren vertelde ik al dat ik zo goed geslaagd was in de Beierse wolwinkels. Hooguit weer iets té goed……. 😉

Het assortiment in de wolwinkels zijn anders dan bij ons. In de Beierse winkels wordt meestal minstens de helft van de ruimte ingenomen door sokkenwol. Hoewel ik wist dat de Duitsers graag sokken breien en ik dus ook wel wat extra sokkenwol verwacht had, was ik verbaasd over deze verdeling. Waar ze van de ‘gewone’ knotjes hooguit de gebruikelijke en niet zo spectaculaire merken verkopen, gaan ze met de sokkenwol een stapje verder. Strepende wol doet het nog steeds erg goed. Vaak zijn de strepen erg nadrukkelijk en in vrij felle kleuren. De meer gemêleerde streepjes of kleurverlopen zie je minder vaak. De meeste knotjes zijn van goede kwaliteit, Opal, LanaGrossa Meilenweit, OnlineTrekking XXL en Lang. Maar de exclusievere en duurdere garens (bv Colinette Jitterbug of Lorna’s Laces) ben ik er niet tegengekomen. Nieuwigheden als garens met bamboo en Aloë Vera zie je er wel. Bij sommige winkels kan je ook kant en klare sokken kopen. Machinaal gebreid met een jojo-hiel, maar wel mooi gemaakt van goeie wol en maar rond een tientje. In het winkeltje van een soort sociale werkplaats lagen zelfs handgebreide sokken in de etalage.

In the last blog about Bayern I told you that I did succeed all too well in finding some knitting stuff to bring home.

The assortment in the wool shops is a bit different compared to what you can find in Dutch shops. In the Bayern shops at least half of the space is filled by sock yarn. Although I knew that the German knitters love to knit socks, so I did expect some extra emphasize on sock yarn, but I was surprised by this amount and variety. The yarns for sweaters and such are the regular brands and not quite spectacular, but with the sock yarns they do make an effort to offer a great variety. Striping yarn is popular. Often the stripes are well visible and the colours are bright. The more subtile colour changes you see less often. Most of the yarn is of good quality, Opal, LanaGrossa Meilenweit, OnlineTrekking XXL and Lang. But the more exclusive and more expensive yarns (for example Colinette Jitterbug of Lorna’s Laces) I didn’t see at all. Noveltie yarn with bamboo and Aloë Vera you can find too. In some shops you can buy socks ready to wear, but these are not handmade. Made on a machine with a jojo-heel, but well made of good quality wool and only about ten euro. In another shop we saw some hand knitted socks in the window display.

In Beieren zijn behalve knotten sokkenwol ook Birkenstock-sandalen te vinden. Ze zijn trend in Nederland, vooral de goudkleurige campy Papillons, en in Amsterdam is de eerste echte Birkenstock-winkel geopend. Jan kocht in de speciale Birkenstock-winkel op de weg naar Kempten een paar met twee banden van bruin leer voor zichzelf en gaf mij een paar met drie suede bruine bandjes cadeau. Het was even wennen aan het voetbed, maar nu zitten ze zálig.

Except for wool we found a shop specialized in Birkenstock sandals. They are hot in the Netherlands, especially the campy golden Papillons, and in Amsterdam recently a Birkenstock shop opened. Jan bought in a specialized shop on the road to Kempten a pair with two braun leather straps for himself and gave me a pair with three suede braun straps. It took some time to get used to the foot bed, but after that you just don’t want to wear anything else.

Voor m’n Birkies wil ik bijpassende sokken breien. Een paar weken geleden viel het boek van Anna Zilboorg Socks for Sandals and Clogs op de mat. De decoratie zit bij deze sokken voornamelijk op de hiel die bij de meestal sandalen en klompen goed zichtbaar is. Snel maar eens in de nieuwe stash naar een geschikt wolletje zoeken, dan kan ik mijn Birkies tenminste wat langer doordragen dit jaar.

For my Birkies I want to knit special socks. A few weeks ago the book of Anna Zilboorg Socks for Sandals and Clogs was delivered to my house. The decoration of these socks is located mainly on the heels so it is good visible. I will look in my stash for some yarn soon, so I can wear my Birkies in autumn too.

Het laatste ‘Bayerische sokje’ dat ik tegenkwam, zat om het pootje van een pasgeboren kameeltje op de Kamel Farm Allgäu. Bij de bevalling was het pootje gebroken en door de dierenarts in het gips gezet.

The last ‘Bayern sock’ that I saw was on the leg of a young camel on the Kamel Farm Allgäu. At the delivery the leg was broken and put into plaster by the vet.

Leave a Reply