Knitted Landscape

 Knitted Landscape  Knitted Landscape  Knitted Landscape
 Knitted Landscape  Knitted Landscape  Knitted Landscape
 Knitted Landscape  Knitted Landscape  Knitted Landscape
 Knitted Landscape  Knitted Landscape  Knitted Landscape
 Klik op afbeelding voor vergroting – Click to enlarge images

De kunstenaars Evelien Verkerk en Jan ter Heide organiseren tot en met 7 oktober de tentoonstelling Knitted Landscape in Deventer over hun werk van het afgelopen jaar. En omdat de breitechniek daar een belangrijke rol in speelt, vroegen ze mij om de tentoonstelling te openen met een toespraak. Ik voelde me zeer vereerd.

The artists Evelien Verkerk en Jan ter Heide  have organised the exposition Knitted Landscape in Deventer until October 7th, showing their work from last year. And as the technique knitting as a leading role in the exposition, they asked me to open it. I felt very honored.

Gisterenavond was het zover. Met de toespraak in de tas en op ons paasbest stapten we samen het mooie gebouw van het Kunstenlab in Deventer binnen. Na de hartelijke ontvangst door Evelien en Jan mochten we gezellig mee eten met de andere medewerkers en aansluitend bezochten de tentoonstelling. Als docent Textiele Werkvormen spreekt het verwerken van textiel in kunstobjecten, zeker als dat gebreide textiel betreft, mij natuurlijk enorm aan en heb ik al het nodige gezien op dit gebied. Maar deze tentoonstelling ging mijn verwachtingen te boven! De foto’s van de gebreide objecten in het landschap, waarmee Evelien en Jan de toevallige vinders van de objectjes willen verrassen en anders naar het landschap willen laten kijken, zijn stuk voor stuk gewéldig. Er is zelfs een foto van de Van Nelle Ontwerpfabriek bij, gemaakt tijdens de SnB-Dag 2006! De ruimte is verder gevuld met diverse objecten met leuke details die je op z’n minst laten glimlachen. En om de visie van Evelien en Jan te onderstrepen – de tentoonstelling wordt nog steeds uitgebreid met breisels waar iedereen aan mee mag doen – is er een gezellig breihoekje waar pennen, patronen en wol al klaar liggen. Maar de klapper is een enorme vijver van acht maal vijf meter waarin gebreide leliebladen en bamboe zijn verwerkt. De dia’s die erachter worden geprojecteerd spiegelen op perfecte wijze in het rimpelloze donkere water.

Yesterday night was the moment there. With a speech in the bag and both dressed to impress we reached the looking building of the Kunstenlab in Deventer. After a great welcome by Evelien and Jan we all eat together in the canteen and afterwards visited the exposition. As a teacher Textile Arts and Crafts I always liked it that artists incorporate textile techniques in their art, especially knitting of course, and I have seen a lot of it through the years. But this exposition was beyond my expectations! The photos of the knitted objects in the landscape, with which Evelien and Jan surprise the coincidental finders, make you look in a different way to the landscape. They all are marvellous. There even is a photo of the Van Nelle Ontwerpfabriek, made during the SnB-Day 2006! The space itself is filled with several objects with details that at least will make you smile. And to emphasize the vision of Evelien and Jan – the exposition will be enhanced with even more object and everybody can contribute – there is a cosy corner where needles, patterns and wool are waiting. But biggest eye catcher is a pool of eight by five meters with knitted lilies and bamboo. The slideshow that is projected on the wall behind the pool mirrors perfectly in the dark smooth water.

 Knitted Landscape  Knitted Landscape  Knitted Landscape
Knitted Landscape  Knitted Landscape  Knitted Landscape
 Knitted Landscape  Knitted Landscape  Knitted Landscape
 Klik op afbeelding voor vergroting – Click to enlarge images

Maar terug naar de opening……. Na het welkomstwoord van Mieke van het Kunstenlab was het mijn beurt. Aangekondigd als Carla Meijsen de SuperBitch van Stitch ‘n Bitch (mijn geuzennaam :-)) nam ik plaats achter de microfoon. Na een stukje breigeschiedenis in een notendop – wisten jullie dat het eerste breiseltje uit de tweede eeuw sinds de jaartelling in Esch in Nederland is gevonden? – en wat verteld te hebben over Stitch ‘n Bitch en de rol van Nederland in het internationale breigebeuren, heb ik uitgewijd over mijn ideeën over hoe het zo gekomen is dat kunstenaars het breien serieus nemen en gebruiken als instrument om hun ideeën over te brengen. Want reken maar dat we daar met z’n allen trots op kunnen zijn, twee gerespecteerde kunstenaars die ontdekten dat breien niet ouderwets en truttig is, maar gebruikt kan worden als middel om hedendaagse kunst te verrijken.

But now back to the opening……. After Mieke of the Kunstenlab welcomed the visitors it was my turn. Announced as Carla Meijsen, the SuperBitch of Stitch ‘n Bitch (a name I am so proud of!:-)) I took my stand behind the microphone. After a brief piece of knitting history – did you know that the first knitted piece of textile was found in the Netherlands? – and having told a bit about Stitch ‘n Bitch and the role of the Netherlands in the international knitting world, I told about my ideas about how artists got convinced that knitting must be taken seriously but can be used as an instrument to express their ideas in their art. We can be proud of that, two respected artists that discover that knitting is not dull and old fashioned, but can be part of modern art.

Hierna kon ik opgelucht ademhalen…… “Dat is eruit!” riep ik vrolijk. We hebben genoten van de zalig campy en kitschy modeshow Winter in Tyrol en de aankondiging van het Deense modelabel Strikke. Hilarisch, swingend en bovenal spetterend van levensvreugde liepen de alpenzusjes en -broertjes dijenkletsend en jodelend van plezier door het lange gangpad in lederhosen en dirndl-achtige sjuups, alles verrijkt met bollen wol en gebreide elementen natuurlijk. Strikke had gezorgd voor prachtige met de zeefdruktechniek bewerkte tweedehands truien. Voor alle gasten was er, net als bij serieuze modeshows, een gezellig verwentasje met allerlei leuke verrassende cadeautjes, dichtgebonden met een wollen draadje.

After the speech I was so relieved…… “That’s that!” I said cheerfully. We could then enjoy the delightful campy and kitschy fashion show Winter in Tirol and the announcement of the Danish trademark Strikke. Hilarious, swinging and above all full of life the models that looked like true Austrians danced clapping their hands and yodelling with joy through the pathway in the middle of the hall in real lederhosen and dirndl-like dresses, all enriched with balls of wool and knitted elements of course. Strikke contributed some wonderful silk screen printed second hand sweaters. For all guest little bag were provided stuffed with small presents, closed with pieces of yarn, just like they give away at normal fashion shows.

Het was een geweldige ervaring om hierbij betrokken te mogen zijn. Ondanks dat ik het spannend vond, heb ik van ieder moment genoten. Dank aan Evelien en Jan!

It was a wonderful experience to be involved. Despite the fact that I was a bit nervous about speeching, I enjoyed every moment of it. Thanks to Evelien and Jan!

En nu allemaal naar het mooie Deventer om de tentoonstelling te bezoeken. Het kan nog tm 7 oktober dinsdag tm zondag van 13.00 tm 17.00 uur. Veel plezier!

And now, go to the beautiful Deventer to visit the exposition, that will be open to pubic until October 7th Tuesday until Sunday from 13.00 – 17.00 h. Have fun!

Leave a Reply