Estonia – Aade Lõng

HTML Source EditorWord wrap

Aade Lõng Aade Lõng Aade Lõng
Klik op afbeelding voor vergroting – Click to enlarge images

Je hebt een goeie gids nodig om de garenfabriek Aade Lõng in de middle of nowhere te vinden. Maar die hadden we in de persoon van Monika, dus ondanks dat de dienstregeling in het Ests is en er treinen uitvielen, bereikten we rond het middaguur Raasiku. Dit reisdoel is een verlaten betonnen perronnetje waar de reizigers die uitstapten over de rails liepen om vervolgens in alle richtingen doelbewust het verlaten landschap in te wandelen. Wij ook, want Monika zei dat we richting de lange schoorsteen moesten koersen, dus dat deden we dan maar.

You do need a good guide to find the Aade Lõng yarn factory in the middle of nowhere. But we had found one in Monika, so despite the fact that the timetable is in Estonian and some trains were cancelled, we reached Raasiku by noon. This destination is a deserted little concrete platform where travellers who get off the train walk on the rails and subsequently purposefully go into different directions off into the desolated landscape. We did as well because Monika told us to walk in the direction of the long chimney and we listen to her.

Aade Lõng Aade Lõng Aade Lõng
Aade Lõng Aade Lõng Aade Lõng
Aade Lõng Aade Lõng Aade Lõng
Aade Lõng Aade Lõng Aade Lõng
Aade Lõng Aade Lõng Aade Lõng
Aade Lõng Aade Lõng Aade Lõng
Klik op afbeelding voor vergroting – Click to enlarge images

In een oud Sovjetterig gebouw vonden we de garenfabriek Aade Lõng waar het garen dat wij Kauni noemen wordt gesponnen en getwijnd. Het is ruige echte wol in prachtige kleuren die nog licht naar spinolie ruikt, maar die zacht wordt van een badje Eucalan. Van de wol, die geverfd en al wordt aangeleverd, wordt ook vilt gemaakt. Leuk om te zien hoe ambachtelijk dat nog gaat. De wasmachines lijken de was van een heel weeshuis aan te kunnen. Van de lappen vilt worden zooltjes ed gemaakt. Geweldig om de kans te hebben om de mensen van deze fabriek op ambachtelijke wijze met de indrukwekkende machines aan het werk te zien.

In an old Sovjet-like building we found the Aade Lõng yarn factory where the yarn we know as Kauni is spun and twined. It is rough pure wool in beautiful colours that still smells a little of spin oil but becomes soft after an Eucalan bath. Some of the wool that is delivered to the factory pre-dyed is also felted. It is nice to see this craftwork. The washing machines seem to be able to do an entire orphanage laundry. The felt fleeces are used to make e.g. soles. It is fantastic to get the opportunity to see the people of this factory work with these impressive machines in a traditional way.

Aade Lõng Aade Lõng Aade Lõng
Aade Lõng Aade Lõng Aade Lõng
Klik op afbeelding voor vergroting – Click to enlarge images

In een schuurachtige ruimte wordt het garen verkocht voor een zacht prijsje dat we je niet zullen verklappen, anders koop je zelf ook liever een vliegticket Tallinn dan het garen hier in Nederland te kopen. Na een uitgebreide rondleiding door de fabriek, waar meest jonge meisjes werkten in de stoffige, rumoerige ruimtes, konden we niet wachten om zelf garen te kopen. We mochten allemaal wat vilten bloemen uitzoeken als souvenir. Hil wilde wel even laten zien hoe leuk dat staat op haar jasje…… Multikleurig en effen garen in 1ply, 2ply en 3ply….. iedereen ging zich lekker te buiten aan het moois en verliet met grote hoeveelheden in enorme plastic zakken het fabriekje. Richting perron in de middle of nowhere.

In a barn-like room the yarn is sold for very small prices that we will not give away, otherwise you would rather buy your own ticket to Tallinn than buy the yarn in The Netherlands. After an extensive tour of the factory, where mostly young girls work in the dusty, noisy spaces, we could not wait to buy our own yarn. We were all offered some felt flowers as a souvenir. Hil volunteered to show how nice they look on your jacket…….Multicolour and solid yarns in 1ply, 2ply and 3ply…. Every one of us overindulged in all these beauties and left the small factory with large quantities of yarn in very big plastic bags. Off into the direction of the platform in the middle of nowhere.

Leave a Reply