Her Ladyship’s socks & stockings

 Sock books  Sock books  Sock books
 
 Sock books  Sock books  Sock books
 
 Sock books  Sock books  Sock books
Klik op afbeelding voor vergroting – Click to enlarge images

Sokken breien is in. De breiers die hun eerste sok breien lopen een grote kans om verslaafd te raken. Waarom? Je kan creativiteit prima kwijt in sokken breien, een sokkenbreiwerkje neem je zo makkelijk mee in je tas mee en zelfgebreide sokken zitten zo ontzettend lekker. De hiel en teen nodigen uit om nieuwe vormen te proberen. Top-down, Toe-up, de hiel later inzetten, alles kan. Cat Bordhi bracht recentelijk New Pathways uit. Een geweldig boek met innovatieve sokkenpatronen. Queen Kahuna bedacht haar heel eigen manier van sokkenbreien. En Nancy Bush blinkt uit in het herontdekken van sokkenpatronen van over de hele wereld.

Vroeger breide men ook al sokken. Veel sokken. In Londen kocht ik een paar weken geleden op een boekenbeurs al een paar juweeltjes van oude sokkenboekjes. Vandaag vielen er nog een paar in de bus. Destijds was er de economische noodzaak om sokken en kousen te breien. Toch lees je tussen de regels door dat ook toen de breiers plezier hadden in het sokken breien. Bedsokken waren er in vele soorten en maten. Decoratieve randen en patronen werden regelmatig toegepast. Meisjes droegen trots hun mooie zondagse kanten sokjes. En zakten je sokken af, nou, dan breide je er een paar sokophouders bij!

Knitting socks is hot. The knitters that knit their first sock are in danger of getting addicted. Why? You can be creative knitting socks, a sock you can take with you so easily and hand knitted socks are so nice to wear. The heel and toe invite you to try new shapes. Top-down, Toe-up, knit in the heel afterwards, anything is possible. Cat Bordhi recently published a book called New Pathways. A wonderful book with a lot of innovative sock patterns. Queen Kahuna made up her own way of knitting socks. And Nancy Bush is so good in reinventing sock patterns from all over the world.

In earlier days socks were knitted too. A lot of socks. In  London at a book fair I bought a few wonderful old sock books a few weeks ago. Today some were delivered to my home. Then there was an economical reason to knit socks and stockings. But you can read between the lines who much the knitters loved knitting their socks. Bed socks there were there in all kind of sorts and sizes. Decorative border and patterns were applied on a regular basis. Girls wore their Sunday lacy socks with pride. And when your socks dropped to your shoes, well, then you knitted yourself a pair of garters!

Leave a Reply