Purple

 Purple  Purple  Purple
Klik op afbeelding voor vergroting – Click to enlarge images

Na alle drukte van de afgelopen maanden wil je wel weer eens lekker iets voor jezelf breien. Vooral niet te ingewikkeld en met mooi materiaal. En vooral ook iets dat warmte en comfort uitstraalt. Dus een zalige wollige omslagdoek van tien bollen KidSilk Aura met zeer hoog knuffelbaarheidsgehalte in een trendy dieppaarse kleur. Het patroon komt uit Victorian Lace Today van Jane Sowerby. Zij verdiepte zich in de oude Victoriaanse patronen voor shawls en stola’s en vertaalde deze naar de hedendaagse garens en kleuren. Het prachtig vormgegeven boek is zowel een aanwinst voor de salontafel als een bron van uitzonderlijk mooie patronen en technische informatie.

After some busy months you like to knit something just for the fun of knitting. Not too complicated and with beautiful yarn. And above all something that radiates warmth and comfort. So I choose a nice and fluffy triangle stole made of ten balls of KidSilk Aura with a very high potential to be cuddled in a deep purple colour. The pattern is published in Victorian Lace Today van Jane Sowerby. She studied the old Victorian patterns for shawls and stoles and translated them into comtemporary yarns and colours. This book with it’s wonderful layout is a treasure and wonderful to browse through, but also a source of extraordinary beautiful patterns and technical information.

De randen van de omslagdoeken en stola’s worden er na het breien van de middenpanelen aangebreid. Bij de hoekpunten worden daarvoor meerdere toeren in dezelfde steek vastgebreid om hier meer ruimte te creĆ«ren. Deze methode is heel anders dan de methode voor Shetland-shawls. Hierbij start men met het breien van een strook kant, waarna langs de binnenkant de steken worden opgenomen. Bij de hoekpunt zorgen voor shortrows voor de nodige ruimte. Hierna wordt de rand gelijkop gebreid met het middenpaneel. Bij rechthoekige stola’s worden de twee gelijke helften onzichtbaar aan elkaar gemaast. Zo is ook de MondNacht gebreid.

The borders of the shawls and stoles are knitted on after the center pieces are knitted. At the corners more then one row is knitted together with one stitch of the center piece to create more space. This method is different from the method used with Shetland shawls. Here you start with knitting a strip of lace. Then you pick up the stitches on the inner side. At the corners shortrows are used to create the necessary extra space. The border and center piece are now knitted at the same time. The both halves of the square stoles are joined together in the middle unvisuably with the kitchener stitch. This way the MondNacht is created.

Het patroon voor mijn omslagdoek heet Shoulder Shawl in Syrian Pattern en stamt uit 1891 (Weldon’s Practical Needlework uitgave 62, volume 6). Het eenvoudige maar goed uitgebalanceerde streepjespatroon in ajour werd oorspronkelijk afgewerkt met een geknoopte rand franje, maar de Sowerby heeft gekozen voor een smalle rand kant uit de Weldon’s uit 1890 ‘How to Knit Borders’. Vooral in de pluizige zachte kidmohair waarin ik de omslagdoek brei een prima keuze.

The pattern of my stole is Shoulder Shawl in Syrian Pattern and originates from 1891 (Weldon’s uitgave 62, volume 6). It is a simple but well balanced striped lace pattern that was originally finished with a border of knotted fringe, but Sowerby choose for a small lace border from Weldon’s 1890 ‘How to Knit Borders’. Especially for the fluffy soft kidmohair a good choice.

Het was overigens niet het enige kreatieve dat ik deze week deed met de kleur paars. De 16-jarige dochter van een vriendin had haar eerste gala in een schitterende strapless jurk, in het paars….. Man Jan nam de jurk in van maat 40 naar 36 en ik draafde op met tassen vol make up om de rest van de styling aan te passen op de uitzonderlijke kleur. Heerlijk, dat getuttel. De Smokey Eyes waren bij nader inzien iets te heftig naar de smaak van de debutante, maar de techniek leverde in gematigder vorm een prachtig resultaat op en de krullers zorgden voor een grote bos golvend haar. Big Hair, ook al zo’n bijzondere trend van dit moment maar iets te heftig voor haar om zich nog comfortabel bij te voelen……

By the way, it was not the only thing creative I did with the colour purple this week. The 16 year old daughter of a friend had her first gala night in a magnificent strapless dress, in the colour purple…… Husband Jan reduce the dress from size 40 into size 36 and I went to their house with loads of make up to adjust the rest of the styling to this extraordinary colour. Wonderful, that fuzzing with make up and so. The Smokey Eyes  were a bit too much for the taste of the debutante, but the technique produced a beautiful effect and the curlers created a big curly amount of hair. Big Hair, also a trend of this moment but too much of a good thing for the girl to feel comfortable with……

Leave a Reply