A Very Special Present

slofgroot

 slof1  slof3  slof2
Klik op afbeelding voor vergroting – Click to enlarge images

Afstapcollega Truus volgde bij ons dit voorjaar Het Betere Breiwerk. Ze werkte hard, maakte huis- en oefenwerk en hielp ook nog afwassen, zodat wij onze trein konden halen. De ideale cursiste… en die kwam dan ook nog met een prachtig cadeautje voor ons aan bij de laatste les. Een babyslofje dat gebreid was door haar oma Aaltje Jaspers in 1891 tijdens haar opleiding aan de Industrieschool voor meisjes in Alkmaar. Prachtig gedaan, met knoopsgaatjes voor knoopjes en van degelijke ongebleekte katoen. Het betere breiwerk van ruim een eeuw geleden ligt zomaar opeens in mijn hand. Zo’n persoonlijk cadeautje, met liefde gegeven, dat zal ik altijd koesteren. Nogmaals dank, lieve Truus!

Truus, my colleague at de Afstap in Amsterdam, was one of our students at Het Betere Breiwerk (Advanced Knitting) this spring. She worked hard, made homework, practised a lot and even helped doing dishes so we could catch our trains on time. The ideal student… and gave us a beautiful present during the last lesson. A baby booty that was knitted by her grandmother Aaltje Jaspers in 1891 during her education at the Industry school for girls in Alkmaar. Beautifully made, with little buttonholes for buttons and made of strong unbleached cotton. Advanced knitting, more as a century old, and it ended up in my hand. Such a personal gift, given with such good intentions, will be treasured forever. Again, thank you dear Truus! 

2 Responses to “A Very Special Present”

 1. MoniqueB. Says:

  Wat speciaal!! Dat dát al die tijd zó mooi bewaard is gebleven EN in heel goede handen terecht is gekomen.
  Dat geeft te denken hoeveel er verloren is gegaan door slechte herinneringen aan het verplichte handwerk; weggegooid en onbemind.
  Koester het!!

 2. Ria, zus van Truus Says:

  Oma volgde de opleiding in Rotterdam en gaf daarna les aan de industrieschool voor meisjes in Alkmaar……even voor de duidelijkheid.
  Jammer dat onze moeder en alle tantes dit niet meer kunnen zien en lezen. Ze zouden het evenals ik prachtig gevonden hebben. Er is wat afgebreid in de familie, maar altijd met veel plezier! Ja, en Truus is geweldig, je zult maar zo’n zus hebben!

Leave a Reply