Luxembourg

 shopgroot
 huis7  huis4a  huis3
 huis16  huis12  huis8
 huis15  huis11  huis6
 huis9a  huis14  huis2
Klik op afbeelding voor vergroting – Click to enlarge images

We komen nèt terug van een tripje naar het landje Luxembourg. Ingeklemd tussen Frankrijk/België en Duitsland is het een grappige samenstelling van de landsaarden van beide landen. Het beste van twee werelden. De savoir vivre van de Franse buurman, de degelijkheid en properheid van de Duitse buurman plus nog een beetje typisch Luxembourgs. En ondertussen spreek je Frans, Duits, Nederlands en Engels met ze. Zelf gebruiken ze wat klinkt als een soort zwaar dialect van Duits, het Luxembourgs.

We have just returned from a trip to the small country Luxembourg. Squeezed in between France/Belgium and Germany it forms a funny combination of the characteristics of both countries. The best of both worlds. The savoir vivre of the French neighboor, the solidity and tidyness of the German neighboor and also something typical Luxembourg. During your stay there we spook French, German, Dutch and English. 

 flat4  flat12  flat7
 flat1  flat6  flat10
 flat5  flat2  flat11
 flat9  flat8  flat3
 Klik op afbeelding voor vergroting – Click to enlarge images

De huizen schilderen ze, vooral in de buurt van de stad Luxembourg in frisse, vrolijke kleurtjes. Vooral in helder zonlicht passen ze prima in het huidige modebeeld. De Nederlandse dorps- en stadsgezichten zijn maar saai en kleurloos vergeleken bij het kleurrijke Luxembourg. Maar blijkbaar leeft ook in ons de wil om ons in onze woonomgeving uit te drukken met kleur. Kijk maar wat prachtige beelden de afbraak van een flat in Overvecht Utrecht opleverde. Ik maakte ze een paar jaar geleden omdat ik onder de indruk was van het mooie beeld dat het geeft van hoe men met leefruimte omgaat en nu eindelijk valt alles op zijn plaats. De drang naar het opfleuren van de omgeving uit zich bij de Luxembourgers in het exterieur en bij ons in het interieur van onze huizen.

The houses the paint in bright colours, especially in the vicinity of Luxembourg city. In the sunlight they combine nicely with the newest fashion trends. The Dutch villages and cities look rather dull and colourless compared to the colourfull Luxembourg. But obviously we want to express ourselves with colour too. Look at the beautiful images of the demolition of an apartment building in Utrecht Overvecht. I made the photos a few years ago as I impressed by the way it visualized how people colour the spaces they live in. Now the images show us how we use colour. The inhabitants of Luxembourg use colour at the outside of the houses, we use in in our interieurs. 

  shop15  shop1  shop14
 shop13  shop12  shop11
 shop10  shop9  shop8
 shop7  shop6  shop5
 shop4  shop3  shop2
Klik op afbeelding voor vergroting – Click to enlarge images

En op breigebied? Nou, niet echt spannende dingen gezien hoor. Hier een daar een wolwinkeltje met in de regel wat doorsnee garens. Tot ik in Trier in de Basilica, de troonzaal van keizer Konstantijn uit circa 310, liep en bij de uitgang een tafeltje ontdekte met door de vrouw van de directeur gebreide sokken en babyslofjes. De winst gaat naar liefdadigheid. Natuurlijk heb ik een paar sokken meegenomen.

And for the knitting? Hmm, I didn’t see much that excited me. Here and there a yarn shop with some regular yarns. Untill I walked through the Basilica, the throning hall of empirer Konstantijn, build in 31o, and discovered a table at the exit, with knitted socks and baby stuff. It was knitted by the wife of the director. The profits go to charity. Of course I bought a pair of socks. 

3 Responses to “Luxembourg”

 1. Jan Says:

  Leuk artikel lief, XX

 2. Kay Kasel Says:

  I just found your blog and love your pics of Luxembourg. My husband”s family the Kasel’s are originally from there. I want to come there from the USA sometime.
  Also, I am interested in knowing if the book Twined Knitting: A Swedish Folkcraft Technique, was every reprinted. I found a book that said if was a reprint in English?
  Thanks, Kay Kasel

 3. admin Says:

  @Kay: the book was never reprinted in English, we hope they will do so soon. http://www.meijsen.net/thedutchknitters/htmls_nl/formulier_tvaandsstickatactie.htm

Leave a Reply