Nederlandse visserstruien

beenwarmersgroot

In 1983 bracht Henriëtte van der Klift-Tellegen het boek Nederlandse Visserstruien uit. Het was een groot succes. Terecht, want deze prachtige breitraditie verdient alle aandacht. In de jaren tachtig ontsnapte het boek aan mijn aandacht, maar toen ik weer begon te breien rond 2005 kwam ik het wel op het spoor. En de schrijfster van het boek ook, via internet. Ik heb haar zelfs ontmoet en ze heeft mijn boeken gesigneerd.

In 1983 Henriëtte van der Klift-Tellegen published her book Dutch Fishermans Sweater. It was a huge success. Ofcourse, as this beautiful knitting tradition deserves to be promoted. In the eighties I didn’t even notice the book, but when I started to knit again in 2005 I found it on a book market. And I also found the writer of the book, by internet. I have met her a couple of years ago and she even signed my books.

Nu is er opnieuw veel aandacht voor het onderwerp visserstruien. Stella Ruhu is namelijk ook een boek aan het schrijven. En dat doet ze met zoveel enthousiasme. Ze reist het hele land af, praat met mensen, verzamelt oude foto’s, laat de truien opnieuw breien, speurt naar sajet (de wol waarvan de truien vroeger werden gebreid) en houdt ons goed op de hoogte via Facebook.

Now there is again a lot of attention for the fishermans sweater, as Stella Ruhu is writing a book about it. A task she performs with a lot of enthouisiasm. She travels all over the country, talks to a lot of people about it, collects photos, has sweaters reknitted, researches the origin of sajet (the yarn they used for knitting the sweaters) and keeps us well informed by Facebook.

Zoveel enthousiasme heeft mij al geïnspireerd lang voordat het boek zal uitkomen in september 2013. Ik breide een paar beenwarmers van Rowan Cashsoft met allerlei leuke patroontjes uit het oude boek. Oftewel, beenvérwarmers, zoals onze Belgische cursisten ze noemen. Lekker warm, over de knie en afgebreid op de laatste dag van de winter. Alsof ik ze nodig heb met dit zalige lenteweer van de laatste dagen…

So much enthousiasm has already inspired me long before her book will be published in September 2013. I knitted a pair of legwarmers of Rowan Cashsoft with several nice stitch patterns I found in the old book. Our Belgium students call legwarmers ‘beenverwarmers’, which is freely translated into English as legheaters. Nice and warm, over the knee, and fineshed on the last day of winter. Like I would need them now while we have lovely spring weather now… 

2 Responses to “Nederlandse visserstruien”

  1. Marleen Says:

    De Facebookberichten zijn erg leuk, ik volg ze graag. En omdat ik niet in de buurt van een (voormalige) zee woon, maar op arme heidegrond, ben ik overal in archieven aan het neuzen naar traditionele herderstruien , met het idee dat als herders in Groenlo Grolse handschoenen breide, schaapsherder Adriaans op de Strabrechtse Heide toch ook wel in de weer zal zijn geweest. Tot nog toe zie ik alleen foto’s met duffelse jassen, maar wel een verwijzing naar de brei-schie van Janus van Gerwen. Als het ooit tot een trui komt, laat ik het weten 🙂

  2. Carol Says:

    Ik ben heel benieuwd naar het nieuwe boek. Het oude heb ik hier nog staan, veel uit gebreid, en het is niet meer in een beste staat. Maar wel heel dierbaar.

Leave a Reply