Estonian curtains – Estlandse gordijnen

 Estonia 2012 - Curtains
 Estonia 2012 - Curtains  Estonia 2012 - Curtains  Estonia 2012 - Curtains
 Estonia 2012 - Curtains  Estonia 2012 - Curtains  Estonia 2012 - Curtains
 Estonia 2012 - Curtains  Estonia 2012 - Curtains  Estonia 2012 - Curtains
 Estonia 2012 - Curtains  Estonia 2012 - Curtains  Estonia 2012 - Curtains
 Estonia 2012 - Curtains  Estonia 2012 - Curtains  Estonia 2012 - Curtains
 Estonia 2012 - Curtains  Estonia 2012 - Curtains  Estonia 2012 - Curtains
Klik op afbeelding voor vergroting – Click to enlarge images

Meestal vind ik gordijnen maar stoffige dingen, maar deze zijn anders. Ieder deel heeft ingeweven geometrische figuren, maar dichtgeschoven vormen ze samen een Estlands breimotief. Hoe verzìn je het hè. Ze zijn te bewonderen in het restaurant in Viljandi, waar we met uitzicht over de vallei heerlijk gegeten hebben.

I think most curtains are dusty collectors, but these are different. Every part has its own woven in geometrical figures, but put them together and you see an Estonian knitting motif. Its pure genius! You can find them in the restaurant in Viljandie, where we had a lovely dinner with a view on the valley. 

Ik kocht er bij de receptie superdicht gebreide wanten, gemaakt door een student van de handwerkopleiding in Viljandi. De receptioniste legde even haar eigen breiwerk neer om ze af te rekenen. ‘s Avonds troffen we haar weer in haar kantoortje met de prachtige gordijnen, weer druk met haar breiwerk. Zou haar baas aan haar hebben gevraagd wat voor gordijnen ze daar wilde en zei ze toch: “Ach, doe maar breigordijnen…”.

I bought very tightly knitted mittens at the reception desk. They were made by a student of the crafts educational center in Viljandi. The woman at the reception just put the knitting that she was working on the desk while she sold them to me. Lateron that evening we saw her knitting in her office room with the beautiful curtains. I wondered, her boss might have asked her what kind of curtains she liked before ordering them. Maybe she just said: “Well, knitting curtains would be lovely…”. 

Leave a Reply