Estonia 2012 – My best souvenir

 My best souvenir - Estonia 2012
 
 My best souvenir - Estonia 2012  My best souvenir - Estonia 2012  My best souvenir - Estonia 2012
 My best souvenir - Estonia 2012  My best souvenir - Estonia 2012  My best souvenir - Estonia 2012
 My best souvenir - Estonia 2012  My best souvenir - Estonia 2012  My best souvenir - Estonia 2012
Klik op afbeelding voor vergroting – Click to enlarge images

Waar moet ik beginnen met bloggen nu ik zo’n gewèldige reis achter de rug hebt? Bij mijn mooiste souvenier dan maar. Dat zijn de geornamenteerde handschoenen, gebreid en geborduurd door Kristi Jõeste. Ik kocht ze in het huisatelier van Anu Raud. Anu, een vriendelijke oudere dame die prachtige wandkleden en breisels maakt en vooral bekend is vanwege haar gebreide handpoppen en dieren, had nog twee paartjes te koop. Ze waren niet goedkoop voor Estlandse begrippen, maar voor de originele exemplaren uit een van mijn geliefste boeken, had ik dat wel over. We wisten van te voren dat we Anu zouden ontmoeten, dus kwamen niet met lege handen. De verraste Anu liet zich lekker verwennen met al die pakjes die ze naar Hollandse gewoonte direct uit moest pakken van ons en liet meteen appeltjes aanrukken uit eigen tuin. Lekker fris zuur en verser kan niet.

What to start with in my blog now that I have been on such a fantastic journey? With the most beautiful souvenir, I guess. The ornamented gloves, knitted and embroidered by Kristi Jõeste. I bought them in Anu Raud‘s workshop at her home. Anu, a very friendly elderly lady who makes beautiful tapestries and knitted items and is especially famous for her knitted puppets and animals, had only two pairs left. The Estonians consider them to be quite expensive, but for the original specimens from one of the books I love most, I was willing to pay the price. We knew in advance that we were going to meet Anu, so we didn’t come empty-handed. A very surprised Anu was pampered with all the gifts that she had to unwrap immediately, as is the Dutch custom. And she let someone bring apples from her own garden. Very nice tart apples and they were as fresh as you could get them.

Ik koos de kleurige geborduurde handschoenen. Deze handschoenen staan in het boek Ornamented Journey van Kristi Jõeste en Kristina Ehin. Het ontwerp is gebaseerd op een paar oude handschoenen uit de gemeente Kolga-Jaani Soosaare, om precies te zijn de Purtsi boerderij. De breister die destijds de handschoenen breide die nu in het Eesti Rahva Muuseum te vinden zijn onder nr 14160, is inmiddels circa 82 jaar oud. Ze gebruikte 50 jaar geleden bij het breien een nog veel ouder voorbeeld, maar toch ogen mijn handschoenen draagbaar en modern. Ik vind ze zó mooi.

I choose the colourful embroidered gloves. These gloves are in the book Ornamented Journey by Kristi Jõeste en Kristina Ehin. The design is based on a pair of old gloves from the county of Kolga-Soosaare, to be precise from the Purtsi farm. The knitter that made the gloves, which can be found in the Eesti Rahva Muuseum under no 14160, in those days is now 82 years old. Fifty years ago she used an even much older example while knitting, but still my gloves look very wearable and modern. I really love them!

5 Responses to “Estonia 2012 – My best souvenir”

 1. Kristi Jõeste Says:

  Dear Carla,
  I knitted and embroidered the gloves myself, not Christi Kütt:)
  Anyway – thanks for the most friendly meeting and the blog entry!
  Kristi

 2. Daphne Says:

  Agree agree agree 🙂 lovely gloves and a very special day indeed!!

 3. Alleraa Says:

  Lovely gloves, lovely postage! Pity can’t press ‘Like’ button 🙂

 4. Kristi Jõeste Says:

  Oh, and another small correction: the orginal gloves were collected into museum in 1913 and knitted in 1865 after the example of still older gloves. There are only 2 or 3 pairs of embroidered gloves preserved in Estonian museums but who knows, perhaps it was even more widespread technique/design in earlier times? Hard to prove but very likely!

 5. CarlaM Says:

  Thanks Kristi for the information, I like them even better now I know you did all the work yourself. Your work is always the best and proofs your skills and attention to details.

Leave a Reply