Ornamented Journey

 Ornamented Journey
 Ornamented Journey  Ornamented Journey  Ornamented Journey
Klik op afbeelding voor vergroting – Click to enlarge images

Een paar weken geleden lag er in mijn brievenbus een pakketje van Monika. Ze had me al enthousiast verteld over het boek dat Kristi Jõeste (één van de beste wantenbreiers van Estland!) zou gaan uitbrengen en mijn verwachtingen waren dan ook hoog gespannen. Dit boek is echter nog mooier dan verwacht! Het bevat stijlvolle foto’s van de mooie, heel fijn gebreide wanten en handschoenen, patroontjes van de motieven en verhalen van Kristiina Ehin over de breikunst uit Estland. Gelukkig is er meteen al een Engelstalige versie. En mijn boek is, dankzij Monika die betrokken was bij de introductie van het boek in Tartu, gesigneerd door de beide auteurs!

A few weeks ago a package send to me by Monika arrived. She already told me enthousiasticly about the book Kristi Jõeste (one of the very best mitten knitters in Estonia!) would publish, so my expectations were high. This book thought was even better as expected! It is filled with stylish photos of beautiful, very fine knitted mittens and gloves, pattterns of the motifs and stories by Kristiina Ehin about the art of knitting in Estonia. Fortunately the English version is published at the same time as the Estonian version. And my book is, thanks to Monika who was involved with the introduction of the book in Tartu, signed by both authers!

Ik ontmoette Kristi op Mardilaat in november 2011 toen ik daar op deze handwerkbeurs het boek Warme Handen introduceerde. Kristi is écht heel goed en gedreven als het om wanten en handschoenen breien gaat en ik hoop dan ook nog eens les van haar te krijgen. Wie weet…
Tot dit tijd kan ik los met dit boek, want er staat een hoofdstuk in met instructies over hoe je de wanten en handschoenen op superdunne naalden kan breien. De Estlanders leren op school al breien, dus er staan geen complete patronen in het boek en zelfs de instructies zijn in onze ogen niet al te uitvoerig. Zij redden het daarmee wel, maar wij kunnen beter eerst eens op iets dikkere pennen een paar wanten naar een volledig patroon breien om er een beetje in te komen. Warme Handen, in het najaar gepubliceerd over dit onderwerp, bevat heel geschikte oefenprojecten met teltekeningen en veel uitleg over de technieken en patronen.

I met Kristi on Mardilaat in November 2011 when I introduced the book Warm Hands on this crafts fair. Kristi is really very good and a real professional when mittens are concerned, so I hope that one day I can follow a workshop given by her. Who knows…
Until then I can practise with this book, as it contains a chapter with instructions on how to knit mittens and gloves on super thin neeldes. The Estonians learn how to knit in school, so there are not complete patterns in the book and even the instructions are not too elaborate in our opinion. They can manage with these minimal instructions, but we can better first practicse with larger needles and complete patterns to get the hang of it. Warm Hands, published last autumn about this subject, has a lot of very well suited projects for this cause with charts and a lot of explanations on techniques and patterns.  

Ornamented Journey is voor € 22,50 te koop bij de Afstap in Amsterdam.

Ornamented Journey is for sale (€ 22,50) at the Afstap in Amsterdam.

6 Responses to “Ornamented Journey”

 1. Monika Says:

  I also love this book. Simple, warm and beautiful book.
  We do learn in school to knit but not with superthin needles. No 2 is called a sock needle and that what we use. Superfine starts in my opinion from 1,25 🙂
  Thank you for introducing the Estonian crafts to world, that was the first thing I loved about you and Hilly, now I love you both personally too 🙂

 2. CarlaM Says:

  @Monika: Love for textile, traditions and crafts doesn’t stop at the border of a country but is international. Love you too! 🙂

 3. Elsbeth Says:

  Ik heb het vorige week bij de Afstap gekocht en dit is echt een gewldig boek! Echt een aanrader.

 4. KK Says:

  I also like this book much and even my little friend, 5y old Kaisa likes it and got inspired 🙂 She picked one picture from there, watched at it and told me – “let me design one pair of mittens like these here and I would like you to knit those for me” 😀
  So, I´m knitting 😀

  Re instructions, I remember when she was working on this book, she was really worried how to avoid copy-paste and idea stealing as most of those are her own design based on old folk instructions and motifs. I understood from her blog that she has had some really bad experiences. Its also mentioned in her blog but unfortunately this post is in Estonian only.
  http://kristijoeste.blogspot.co.uk/2011/09/rahvakunst-ja-autorioigusabout-folk-art.html

 5. yvonnep Says:

  Natuurlijk vind ik een beschrijving van het boek op jouw website. Reden om morgen naar De Afstap te komen. Wanneer werk jij er trouwens?

 6. Aguti Says:

  I am searching for this book.anyone wants to sell it to me?

Leave a Reply