Hobby und Handarbeiten Köln 2010

Keulen 2010 Keulen 2010 Keulen 2010
 
Keulen 2010 Keulen 2010 Keulen 2010
 
Keulen 2010 Keulen 2010 Keulen 2010
Klik op afbeelding voor vergroting – Click to enlarge images

Wie voor de zoveelste keer naar een vakbeurs gaat is soms verbaasder over wat er hetzelfde is gebleven dan over de vernieuwingen. Op de vakbeurs in Keulen vonden we wederom tampongaren, jaren tachtig glittergaren en paspoppen uit het jaar 0. Er was weer een modeshow, Opal liet dit keer de dansers in wildstrepende gebreide pakjes tussen de lentebloesem dansen en Miriam Tegels liet de Duitse dames om het hardst breien.

Anyone who visits the trade fair for the umpteenth time is often more surprised by the things that haven’t changed than by the innovations. On the trade fair in Cologne we again found tampon yarns, eighties fantasy yarns and mannequins straight out of the ark. There was a fashion show again, Opal had the dancers dance between the spring blossom in wildly striped knitted suits and Mirjam Tegels had the German ladies speed knitting.

De grondstof wol komt uit alle hoeken van de wereld, zoals we recentelijk leerden van het tv-programma Keuringsdienst van Waarde . Het wordt gesponnen in weer andere landen en voor de wolwinkels in Nederland en omringende landen wordt het garen veelal verhandeld via Duitsland. De gevestigde orde van grote merken als Lang, Online, Lana Grossa veranderen weinig aan de manier van presenteren. Coats, de inkooporganisatie waaronder ook Rowan valt, gaf een overzicht van de wintermode volgens Amy Butler en de sokkengarens van Regia. Het nieuwe gemeleerde merino sokkengaren is heerlijk zacht en zelfs geschikt voor een kanten shawltje.

The raw material for wool comes from every corner of the world, as we recently learned from the television programme Keuringsdienst van Waarde. It is spun in again other countries and for The Netherlands and neighbouring countries the yarn is often traded through Germany. The established order of large brands such as Lang, Onlineand Lana Grossa do not bring much change in their presentation. Coats, the buyers’ organisation that also deals with Rowan, gave a survey of the winter fashion according to Amy Butler and the Regia sock yarns. The new blended merino sock yarn is very soft and even suitable for a lace shawl.

Keulen 2010 Keulen 2010 Keulen 2010
 
Keulen 2010 Keulen 2010 Keulen 2010
 
Keulen 2010 Keulen 2010 Keulen 2010
 
Keulen 2010 Keulen 2010 Keulen 2010
Klik op afbeelding voor vergroting – Click to enlarge images

Juweeltjes van innovatie in de breiwereld worden vaak bedacht door Deense ontwerpers als Karen Noë, Christel Seyfarth en Marianne Isager. Opkomende merken als Lantarn Moon, Be Sweet, BC Garn, Yarn Undyed, Punta Yarns, SandnesGarn en The Rare Yarns Company hebben ook de weg naar Keulen gevonden. Grignasco uit Italië levert een prachtig kantgaren met zijde waarvan ik op het moment een antraciete Estlandse shawl brei. Zealana had heel bijzonder possumgaren. Rowan, met als altijd schitterende kleurenpaletten voor de veelal natuurlijke garens, gaat op de organische toer met de garens. KnitPro heeft het assortiment flink uitgebreid en verkoopt de producten nu ook onder de vlag van Lana Grossa en Prym.

In the knitting world jewels of innovation are often invented by Danish designers such as Karen Noë, Christel Seyfarth and Marianne Isager. Upcoming brands such as Lantarn Moon, Be Sweet, BC Garn, Yarn Undyed, Punta Yarns, SandnesGarn and The Rare Yarns Company have also found their way to Cologne. Grignasco from Italy has a beautiful lace yarn with silk, the yarn with which I’m knitting an anthracite coloured Estonian Lace shawl. Zealana had very special possum yarn. Rowan, with as ever beautiful colour palettes for the mainly natural yarns, is going organic with its yarns. KnitPro has extended its collection considerably and also sells its products under the names Lana Grossa and Prym.

Keulen 2010 Keulen 2010 Keulen 2010
Klik op afbeelding voor vergroting – Click to enlarge images

Ook dit jaar zette Jans, mijn ronde, blonde en o zo gezellige collega uit De Afstap, de wekker op vier uur om op tijd in Amersfoort te zijn om mee te gaan naar Keulen. Met al haar tassies, boterhammetjes zonder humus en vrolijk gebabbel installeerde ze zich achterin de auto. Gedreven door een grote liefde voor het wolwinkeltje in centrum Amsterdam onderwierp ze iedere bolletje, lapje en breinaaldje aan een grondig onderzoek en op geschiktheid voor de winkel. Maar veel van de spullen die trend zijn in de breiwinkel zijn in Keulen nog nooit opgedoken en die worden dan ook elders besteld. Want ja, het wordt steeds leuker in De Afstap.

This year too Jans, my round, blond and very merry colleague from De Afstap, had the alarm clock set for four o’clock to arrive on time in Amersfoort to join us to Cologne. With all her bags, sandwiches without hummus and cheerful chatter she settled herself in the backseat of the car. Driven by a great passion for the yarn shop in Amsterdam she thoroughly tested every ball of yarn, piece of cloth and knitting needle for suitability for the shop. But lots of the stuff that are trend in the shop have never been spotted in Cologne and are therefore ordered elsewhere. For yes, it gets nicer all the time in De Afstap.

Keulen 2010 Keulen 2010 Keulen 2010
 
Keulen 2010 Keulen 2010 Keulen 2010
 
Keulen 2010 Keulen 2010 Keulen 2010
 
Keulen 2010 Keulen 2010 Keulen 2010
 
Keulen 2010 Keulen 2010 Keulen 2010
Klik op afbeelding voor vergroting – Click to enlarge images

We zijn weer helemaal op de hoogte. Veel kabels en entrelac, Russische invloeden, gelukkig veel zwart, antraciet, diverse rood- en paars tintjes, ecologische garens, naaldensets en goed doordachte breitassen. Vilt en wol speciaal voor het vervilten van breiwerk doet het ook goed. Bij de sokkengarens lopen de streepjes net even anders dan verleden jaar, maar wildzelfstrepend garen lijkt onuitroeibaar. Hoewel kantbreien hot is in de breiwereld, dringt het besef dat er behoefte is aan luxe kantgarens maar heel langzaam door in Keulen. Als vervanging van de echte kantgarens wordt vaak een zacht sokkengaren gebruikt, waarvoor wel veel belangstelling is. Misschien over een paar jaar……

We’re completely up-to-date again. Lots of cables and entrelac, Russian influences, fortunately lots of black, anthracite, several reds and purples, ecological yarns, needle kits and well-designed knitting bags. Felt and wool especially for felting your knitting are also a hit. In the sock yarns the stripes are slightly different than last year, but the wild-striping yarn seems indestructible. Although lace knitting is hot in the knitting world, the realisation that there’s a need for luxurious lace yarns is only slowly penetrating in Cologne. As a substitute for real lace yarns often soft sock yarns, which are more in demand, are used. Well, perhaps in a few years time …..

One Response to “Hobby und Handarbeiten Köln 2010”

  1. Erica Says:

    Die Kalte Jahreszeit beginnt wie jedes Jahr zu früh. Unglaublich dass man jetzt schon wieder an Mütze und Schal denken muss.

Leave a Reply