Shawl Lonnie – Indiski shawl (Orenburg)

Indiski Indiski Indiski
 
Indiski Indiski Indiski
 
Indiski Indiski Indiski
 
Ishbel Ishbel Indiski
Klik op afbeelding voor vergroting – Click to enlarge images

Vlak nadat Monique B, de getalenteerde kantbreister uit het hoge Noorden, in de Dutch Crafter’s groep op Ravelry een superenthousiaste post doet over de Estlandse kantworkshop bij de Wolhemel die ze afgelopen zaterdag bijwoonde, rolt er van mijn pennen een Russische Orenburg shawl. De Indiski (Indian) shawl van Galina Khmeleva stond in Piecework mei-juni 2009 en ik wist meteen al dat ik die wilde gaan breien van 2ply Qiviut met zijde. Het garen werd me cadeau gedaan door Lonnie, dus heet de shawl ‘Shawl Lonnie’. Hoewel dit garen niet werd gebruikt voor de originele shawls, is het er ontzettend geschikt voor en geeft het de shawl toch een authentieke uitstraling. Echt wolwit cobweb Orenburg-garen, handgesponnen in de Oekraïne, is inmiddels ook in huis en wacht in de ladenkasten van mijn stashzolder om tot een shawl te worden omgetoverd. Maar eerst even de Ishbel van Isolda Teague als lekker vlot projectje ertussen door!

Shortly after Monique B, the talented lace knitter from the North of the Netherlands, posted in the Dutch Crafter’s group on Ravelry, super enthusiasticly about the Estonian Lace Knitting workshop at Wolhemel that she attended last Saturday, a Russian Orenburg shawl rolled of my needles. The Indiski (Indian) shawl van Galina Khmeleva was published in Piecework May-June 2009 and I knew instantly that I wanted to knit this shawl with 2ply Qiviut and silk. The yarn was given to me by Lonnie, so the shawl is named ‘Shawl Lonnie’. Even though this yarn is not used originally for the shawls, it is very suitable and gives the shawl an authentic look and feel. Real wool white cobweb Orenburg yarn, hand spun in the Oukraïn, has recently been added to my stash in the attic and it really wants to be knitted into a wonderful shawl. But first Ishbel designed by Isolda Teague to knit as a nice and quick project in between!

Het interessante van de Indiski shawl zit ‘m voornamelijk in de constructie van de onderdelen die de driehoekige shawl vormen. Je start met het breien van de twee buitenste kantranden, dan brei je daar de binnenste zigzagbanen aan, vervolgens brei je het middendeel schuin op en afsluitend brei je de bovenste schulprand. Met de Russian Graft worden de onderdelen samen gevoegd tot een driehoek. Doordat de hele shawl als ondergrond ribbels heeft en de minderingen er aan beide zijden mooi en redelijk gelijk uitzien, is de shawl tweezijdig. Maar het mooiste vind ik de uitstraling van de shawl door de keuze en plaatsing van de motieven. Geometrie, ruitvormen, sterachtige motieven. Typisch Russisch.

The interesting part of the Indiski shawl is the construction of the seperate parts that form the triangular shawl. You start with knitting the two outer lace borders, then you knit the zigzag inner borders, after that you knit the middle part sideways and last you knit the small lace border. The Russian Graft is used to assemble the parts into a trangle. As the shawl is based on garter stitch and the decreases look well on both sides and almost the same, the shawl is reversible. But I like best the motifs that are so Russian. Geometrical, squares, stars. Typical Russian.

Eén van de beste breisters van de Afstap ging me voor met het breien van maar liefst drie exemplaren voor de verkoop, zodat wie geen zin heeft om ‘m zelf te breien ‘m kant en klaar in de winkel kan kopen voor een heel schappelijk bedrag. En anders kan je altijd vragen of Monique B zo’n prachtshawl voor je wil breien. Maar een echte kantbreiliefhebster doet dat natuurlijk lekker zelf, want het is een geweldig leuk project om te breien. Afstap-klanten die de uitdaging ook aangingen maar moeite hebben met het patroon bellen we op donderdag wel eens op als ik in de winkel ben om te overleggen. Het is even doorzetten, maar dan heb je ook wat.

One of het best knitters from the Afstap already knitted three copies of the shawl for selling in the shop, so if you don’t want to knit it yourself you can buy it for a very reasonable price. And you can also ask Monique B to knit the beautiful shawl for you. But the real lace knitting addict of course will knit it herself. It is such a nice project to knit. Customers of the Afstap that wanted the challenge but have trouble knitting the pattern sometimes call me on Thursdays when I’m in the shop to ask my opinion. It takes some persiverence, but you will end up with a wonderful shaw.

Om de pagina’s op Ravelry te kunnen bekijken, moet je lid zijn van deze wereldwijde gratis breicommunity.

To be able to read the pages on Ravelry, you need to be a member of this free worldwide knitting communitiy.

Leave a Reply