Unravel – MOMU Antwerpen

Unravel - MOMU Antwerpen - 2011

Wie met genoegen breit denkt er zelden over na, maar deze ambachtelijke handelingen kennen een lange geschiedenis met vele up en downs. Status en aanzien werd vaak bepaald door factoren die geen fluit te maken hadden met de techniek en de resultaten. Het is dan ook geweldig dat het MOMU met deze tentoonstelling ingaat op deze facetten. Een geweldige tentoonstelling waar iedere liefhebber van textiel en mode plezier aan kan beleven. Wie oppervlakkig kijkt, ziet bijzondere oude en nieuwe breisels uit diverse perioden van de afgelopen eeuwen. Prachtige antieke stukken, topstukken van bekende  modeontwerpers, typerende stukken in de stijlen van de vorige eeuw, voorbeelden uit diverse landen en grappig breiwerk uit stromingen als de punk. Wie zich verdiept en de rode draad oppikt, ziet al snel lijn in de prachtig geëtaleerde voorwerpen. Ze vertellen steek voor steek het verhaal van het breien door de eeuwen heen, waarbij men altijd wel een mening had over dit ambacht en wat er uit voort vloeide. Anno 2011 schudt het breien het imago van stoffig, suf en ‘typisch iets voor je oma’ met kracht van zich af. Wie nu nog denkt dat wie breit een beetje sneu is, moet beter om zich heen kijken!

Anyone who loves to knit hardly ever thinks about it, but these traditional movements have a long history with many ups and downs. Social status was determined by factors that had nothing to do with the technique and its results. So it is fantastic that MOMU pays attention to these aspects in this exhibition. This is a fabulous exhibition for all textile and fashion lovers. When looking superficially you will see very special old and new knitwear from several periods in the past centuries. Beautiful antique objects, famous fashion designers’ showpieces, characteristic objects after the fashion styles of the last century, examples from several countries and funny knitwear dating back to for example the punk movement. Anyone who dives deeper into this subject and picks up the thread will soon see the connections in these beautifully displayed objects. Stitch by stitch they tell the story of knitting throughout the centuries and all the time people had an opinion about this craft and its results. In the year 2011 knitting is forcefully shaking off the image of being dull and something only grannies do. Anyone who thinks knitting is a bit sad should start looking around!

 Unravel - MOMU Antwerpen - 2011  Unravel - MOMU Antwerpen - 2011  Unravel - MOMU Antwerpen - 2011
 Unravel - MOMU Antwerpen - 2011  Unravel - MOMU Antwerpen - 2011  Unravel - MOMU Antwerpen - 2011
 Unravel - MOMU Antwerpen - 2011  Unravel - MOMU Antwerpen - 2011  Unravel - MOMU Antwerpen - 2011
 Unravel - MOMU Antwerpen - 2011  Unravel - MOMU Antwerpen - 2011  Unravel - MOMU Antwerpen - 2011
 Unravel - MOMU Antwerpen - 2011  Unravel - MOMU Antwerpen - 2011  Unravel - MOMU Antwerpen - 2011
Klik op afbeelding voor vergroting – Click to enlarge images

Vriend Johan bracht afgelopen herfst een weekendje door in Antwerpen en bezocht het ModeMusuem voor een hoedententoonstelling en was verbaasd dat ik nog niet wist dat er in de lente een breitentoonstelling in het musem zou worden georganiseerd. Een paar maanden later werd ik uitgenodigd om de persconferentie, rondleiding en vernissage van de tentoonstelling bij te wonen, één dag voor de officiële openstelling voor het publiek. Voor een evenement met een flinke impact op het breigebeuren rijd ik graag naar België. In alle rust en onder begeleiding van Karin, één van de organisatoren van de tentoonstelling, kon ik alles uitvoerig bekijken en volop foto’s nemen. Karin vertelt veel leuke weetjes over de items op de tentoonstelling en over de sociale en culturele aspecten. Ze weet er niet alleen erg veel van, maar draagt ook haar liefde voor en betrokkenheid bij het onderwerp over op de gasten.  De persmap en het werkelijke schitterende boek dat ter gelegenheid voor de tentoonstelling is uitgebracht, bevatten nog meer diepgaande en brede informatie en vele foto’s. Na de lekkere lunch die me werd aangeboden nog éven de highlights bekijken en de laatste foto’s maken. Ik zette mijn enthousiaste reactie als eerste in het gastenboek. Complimenten voor de organisatie, zowel de tentoonstelling als de ontvangst op deze bijzondere dag was top.

My friend Johan spent a weekend in Antwerp last fall and visited the Fashion Museum for a hat exhibition and was very surprised that I did not already know about the Knitwear in Fashion exhibition that was coming in spring. A few months later I was invited to the press conference, a guided tour and the opening reception of this exhibition, one day before the official opening for the public. Of course I loved to drive to Belgium for an event with so much impact on the knitting movement. In all peace and quiet I was guided through the exhibition by Karin, one of the organisers, and were able to see everything and take pictures. Karin told me many nice details about the objects at the exhibition and about the social and cultural aspects. She not only knows a lot about it but she also gets her love for and commitment to this subject across to her guests. The press portfolio and the absolutely fabulous book that was published for the occasion of this exhibition contains even more in-depth and substantial information and many photos. After a delicious lunch that was offered I took another look at the highlights of this exhibition and took some more pictures. I was the first to write our enthusiastic reaction in the visitor’s book. My compliments to the organisers, the exhibition as well as the reception on this special day were excellent.

 Unravel - MOMU Antwerpen - 2011  Unravel - MOMU Antwerpen - 2011  Unravel - MOMU Antwerpen - 2011
 Unravel - MOMU Antwerpen - 2011  Unravel - MOMU Antwerpen - 2011  Unravel - MOMU Antwerpen - 2011
 Unravel - MOMU Antwerpen - 2011  Unravel - MOMU Antwerpen - 2011  Unravel - MOMU Antwerpen - 2011
 Unravel - MOMU Antwerpen - 2011  Unravel - MOMU Antwerpen - 2011  Unravel - MOMU Antwerpen - 2011
 Unravel - MOMU Antwerpen - 2011  Unravel - MOMU Antwerpen - 2011  Unravel - MOMU Antwerpen - 2011
 Unravel - MOMU Antwerpen - 2011  Unravel - MOMU Antwerpen - 2011  Unravel - MOMU Antwerpen - 2011
 Unravel - MOMU Antwerpen - 2011  Unravel - MOMU Antwerpen - 2011  Unravel - MOMU Antwerpen - 2011
Klik op afbeelding voor vergroting – Click to enlarge images

Toch…… ik heb al op heel wat rare plaatsen gebreid. In de trein, op verjaardagen van de familie en vrienden, op het Binnenhof in Den Haag, op de eerste rij bij een concert van Vicky Leandros. Maar nooit voelde ik mij meer bekeken dan toen ik de pennen oppakte op de ongelooflijk drukbezochte vernissage van Unravel. Wat voor mij de gewoonste zaak van de wereld is, leverde heel wat (leuke) opmerkingen, tientalle foto’s,  vele verbaasde blikken en een opmerking in de speech van de directeur van Woolmark op.
We moeten beslist eens wat vaker bij de Belgische buren gaan breien…… 😉

Still…I have knit at many strange locations. In the train, at birthdays of family and friends, at the Binnenhof in The Hague, first row at a concert by Vicky Leandros, but I never felt more exposed than when I picked up my needles at the very busy opening reception of Unravel. What is daily routine for me resulted in many (nice) comments, dozens of photos,  many surprised looks and a remark about us knitting along by the CEO of Woolmark. We should definitely come to knit more often at our Belgian neighbours…… 😉

 Unravel - MOMU Antwerpen - 2011  Unravel - MOMU Antwerpen - 2011  Unravel - MOMU Antwerpen - 2011
 Unravel - MOMU Antwerpen - 2011  Unravel - MOMU Antwerpen - 2011  Unravel - MOMU Antwerpen - 2011
 Unravel - MOMU Antwerpen - 2011  Unravel - MOMU Antwerpen - 2011  Unravel - MOMU Antwerpen - 2011
 Unravel - MOMU Antwerpen - 2011  Unravel - MOMU Antwerpen - 2011  Unravel - MOMU Antwerpen - 2011
 Unravel - MOMU Antwerpen - 2011  Unravel - MOMU Antwerpen - 2011  Unravel - MOMU Antwerpen - 2011
 Unravel - MOMU Antwerpen - 2011  Unravel - MOMU Antwerpen - 2011  Unravel - MOMU Antwerpen - 2011
 Unravel - MOMU Antwerpen - 2011  Unravel - MOMU Antwerpen - 2011  Unravel - MOMU Antwerpen - 2011
Klik op afbeelding voor vergroting – Click to enlarge images

9 Responses to “Unravel – MOMU Antwerpen”

 1. evelien Says:

  Bofkonten! Ik had het al gezien op het Belgische journaal en ga er zeker heen! Neem dan ook vooral mijn breiwerkje mee! Zijn dat jouw bloemige cowboyboots Carla? Wow!

 2. marieke Says:

  O wat leuk om hier al een impressie van de tentoonstelling te zien! Ik ga eind april met mijn moeder en zus hier naar toe! Ik heb er heel veel zin in.

 3. Dominique Says:

  ‘t staat op het programma… als mijn knie wat beter is.

 4. buuf Says:

  Dank voor dit blog, zal me snel naar Antwerpen spoeden om deze tentoonstelling te bezoeken, bijna een thuiswedstrijd vanaf Koewacht.
  Wist er helemaal niets van .

 5. CarlaM Says:

  @Hilly: Ja, gouwe dagje hè. 😉
  @Evelien: Yep, mijn breiwerk, mijn laarzen!
  @Marieke: Veel plezier!
  @Dominique: Thuiswedstrijdje voor jou! Sleep je er maar heen hoor, absoluut de moeite waard.
  @Buuf: Gelukkig is er Life ‘n Knitting om ook de Koewachters op de hoogte te houden. 😉

  Veel plezier allemaal!

 6. rubisblue Says:

  Ik had je groene sjaal al gespot op de groenplaats en vond het leuk je terug te zien op de vernissage. Hoewel ik ook op veel plaatsen brei, zou ik er niet aan gedacht hebben om te breien op een vernissage. Misschien een typisch Vlaams trekje, dat we liever toch niet te veel opvallen?

 7. Siem Says:

  Wat een mooi verslag en prachtige foto’s, alsof ik er al geweest ben!

 8. MoniqueB Says:

  Nou, dat ziet er geweldig uit! Wat mooi. Ik had niet gedacht dat je op de eerste rij van een concert zou breien (was het niet leuk??) hahaha.
  Heel jammer dat we het druk hebben, dat Belgie zo verweg is en dat ik het niet kan mee beleven. Je foto’s maken veel goed, maar live is beter.
  Fijn dat jullie het rustig hebben kunnen bekijken en er van hebben genoten/promoten!

 9. Jeannette Says:

  Geweldig!!! (verslag, foto’s, tentoonstelling, reacties op jullie KIP-en)

Leave a Reply